Добро Утро, Европа

След месеци мълчание и протести: Макрон с обръщение към французите за пенсионната реформа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Гневът срещу пенсионната реформа във Франция не показва признаци за стихване ден след като правителството оцеля след два вота на недоверие. Французите в Париж изразиха възмущението си от използването на конституционен инструмент от президента Макрон, за да прокара реформата през парламента. От Париж предава кореспондентът на Euronews Анелиз Боржес: 

Напрежението във Франция остава високо, ден след като правителството на Еманюел Макрон оцеля на косъм при вот на недоверие в парламента. Протести избухнаха малко след несполучилото гласуване и още веднъж във вторник. Хората излизат по улиците в центъра на Париж с искане за отмяна на пенсионната реформа. Освен това те казват, че са доста притеснени от начина, по който се правят нещата в тази страна, от начина, по който Макрон управлява Франция, от факта, че той използва специален конституционен механизъм, за да заобиколи парламента и да прокара реформата си.

Хората казват, че това е недемократично. Те твърдят, че Макрон е заплаха за френската демокрация и френските институции.

Ще бъде много интересно да чуем какво ще каже Еманюел Макрон за това. Той ще наруши мълчанието си, давайки телевизионно интервю в сряда. Въпреки това политическите анализатори и огромното мнозинство от протестиращите в Париж не очакват големи новини в сряда.

Те не очакват Макрон да се поддаде на натиска от народа, поне не още. За четвъртък е свикана поредна национална стачка.