Европа

Сблъсъци с полицията и сълзотворен газ срещу протестиращите във Франция

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Продължава недоволството във Франция срещу пенсионната реформа

Според правителството около 90 000 души протестират само в Париж. По данни на един от основните профсъюзи обаче са близо половин милион. Във френската столица и се стигна до сблъсъци с полицията. Силите за сигурност използваха сълзотворен газ. Демонстранти блокираха пътища и железопътни линии. Сблъсъци имаше и в Руан и Нант. Рекорден брой полицаи - 13 000 - са на крак, за да се грижат за реда. Правителството отхвърли искането на синдикатите за отлагане на реформата, която предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране - от 62 до 64-годишна възраст. Повече за протестите разказва Анелиз Боржес от Париж.

Това, което е непоносимо, е членът от конституцията, с който заобиколиха парламента. Това подпали всички. Не можем да го приемем и да кажем, че сме в демокрация, когато повече от половината хора в страната са срещу тази реформа. Хората се борят.

Луси Aнри

Макрон се правеше на сляп и глух почти два месеца. Седмица след седмица пренебрегваше целия гняв и демонстрации. И сега, след като законът е приет, той се съгласява да се срещне със синдикатите, за да обсъдят социалния дневен ред и т.н. Това, което той не разбира, това, което правителството не разбира, е, че днес работната сила отказва да продължи, докато не се върнем към законността.

Ерик Майер

Двама души бяха убити, а още няколко ранени при нападение с нож в исмаилски мюсюлмански център в португалската столица Лисабон.

Жертвите са жени, които са работили в центъра. Местните власти разследват версията за възможен терористичен акт. Според португалския премиер Антониу Коща става въпрос за изолиран случай. По непотвърдена информация нападателят е от Афганистан. Той е бил прострелян, задържан и откаран в болница.

Вижте още във видеото.