Европа

Франция се готви за нова седмица на протести и стачки

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Нова седмица на протестни вълни срещу пенсионната реформа очаква Франция. Работници и служители от много сектори отново ще блокират страната и ще настояват за отмяна на спорния законопроект, който бе одобрен, без да бъде гласуван в парламента. Това поставя под съмнение всякакви бъдещи реформаторски усилия на президента Еманюел Макрон, който заяви, че няма да се откаже от реформата. Неговото правителство оцеля при вот на недоверие, но му предстоят все по-трудни задачи.

Основен пункт в реформата е повишаване на възрастта за пенсиониране от сегашните 62 на 64 години за най-голямата част от работещите. Но французите не искат да се откажат от привилегията на ранното пенсиониране. Това има логично обяснение.

Франция има система на социално осигуряване, с която хората се гордеят. Гаранциите тук карат някои други страни да й завиждат. И хората, естествено, бранят тези привилегии. Тук, когато навършат 62 години, работниците могат да се пенсионират и да получат пълен размер на пенсията. Това не важи за всички, разбира се. Но 62 години контрастират с някои други страни в Европа, където трябва да работите до 65, 67-годишна възраст, за да се пенсионирате. И хората не искат да се откажат от това.

Джон Лестър, кореспондент на Асошиейтед прес в Париж 

„Много е трудно да им се продаде идеята, че трябва да работят още няколко години, за да получат едно и също. Това е много трудно. И още по-трудно за президент, който няма достатъчно подкрепа в парламента“, казва още Лестър.

Масовите протести и националните стачки парализираха транспорта и създадоха хаос по летища, гари и магистрали. Париж е залят от тонове боклуци, а на различни места работници блокират доставките на горива от рафинериите към бензиностанциите. Щетите от безредиците и вандалските прояви възлизат на милиони евро.

Социологически проучвания показват, че повечето французи са против законопроекта за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, което според Макрон е необходимо, за да се поддържа платежоспособността на системата. Синдикатите призоваха своите членове да излязат на нови протести във вторник.