Euronews Primetime

Протестите във Франция отмениха първата визита на Чарлз III като монарх

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Протестиращите, разгневени от пенсионните реформи на френския президент Еманюел Макрон, продължиха с акциите си и в петък, а размириците в цялата страна накараха властите да отложат планираното държавно посещение на британския крал Чарлз III във Франция, предаде Асошейтед прес.

Кабинетът на Макрон съобщи, че държавното посещение на британския крал се отлага. По план той трябваше да пристигне в страната в неделя на първото си държавно посещение като монарх, а в сряда да се отправи към Германия. Германската част от пътуването ще се състои.

Доставките на гориво за Париж от голямата рафинерия Гонфревил-Л'Орше в Нормандия бяха възобновени в петък след намесата на полицията, според министъра на енергийния преход Аньес Пание-Рунаше. В петролния терминал Фос-сюр-Мер край Марсилия обаче протестиращите се бяха събрали, за да планират бъдещи блокади на петролни рафинерии.

Опасявайки се от смущения през следващите дни, когато действията продължават, Службата за гражданска авиация на Франция поиска една трета от полетите да бъдат отменени в неделя на второто парижко летище Орли, а 20% да бъдат отменени в понеделник.

Профсъюзите призоваха за нови протести и стачки във вторник - деня, в който крал Чарлз III трябваше да посети Бордо. Тежката дървена врата на елегантното кметство на Бордо беше унищожена от пожар в четвъртък вечерта от хора, участващи в неразрешена демонстрация.

Въпреки че в петък не бяха планирани големи протести, движението на влаковете беше забавено, редици от камиони блокираха достъпа до търговското пристанище в Марсилия, а по улиците на Париж все още имаше отломки след масовите демонстрации от предишния ден.

В четвъртък над 450 протестиращи бяха арестувани в Париж и извън него, тъй като около 300 демонстрации събраха над един милион души в цялата страна, за да протестират срещу непопулярните пенсионни реформи.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин съобщи в петък, че около 441 полицаи и жандармеристи са били ранени, тъй като някои шествия са били съпроводени с насилие.

Той добави, че по време на акцията предишния ден във френската столица са били подпалени 1000 кофи за боклук. На фона на продължаващата вече седмици стачка на сметосъбирачите кофите за боклук се превърнаха в символ на протеста.

Според социологическите проучвания повечето французи се противопоставят на законопроекта на Макрон за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, което според него е необходимо, за да се запази системата.

Протестите получиха подкрепа отвъд границите на Франция. В Гърция стотици протестиращи се събраха пред френското посолство в Атина в четвъртък, за да покажат солидарност.

Протестиращите скандираха лозунги и държаха плакати с надписи "Макрон, твоята демокрация виси на девет гласа" и "От Гърция: победа за работниците на Франция".