Европа

Над 30 ранени след сблъсък на екоактивисти с полицията във Франция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди екоактивисти в Западна Франция влязоха в сблъсъци с полицията по време на демонстрация срещу резервоар за напояване в провинциалната община Сен-Солен.

Вътрешният министър Жералд Дарманен съобщи за над 30 ранени при размириците. Полицията е взривила повече от 4000 несмъртоносни гранати, докато са отблъсквали протестиращите, някои от тях въоръжени с мачете, брадви и запалителни бомби. 

Сблъсъците около строящия се резервоар подчертаха нарастващия натиск върху водните ресурси пред лицето на климатичните промени.

 

Гледайки стряскащите снимки на това, на което са били подложени жандармеристите, аз искам да изразя своята пълна и абсолютна подкрепа и искам да им кажа, че заставаме редом до тях. Този изблик на насилие е абсолютно непростим, организиран от крайнолеви групи.

Жералд Дарманен, министър на вътрешните работи на Франция

Трима от ранените демонстранти са в критично състояние.

Властите твърдят, че големите резервоари за напояване са необходими, за да позволят на фермерите да продължат да отглеждат земеделски култури, когато сушите зачестят.

Критиците контрират, че тези съоръжения поддържат екологично неустойчиви видове индустриално земеделие и затварят водата, която иначе по естествен начин би напоявала почвите и захранвала реки и потоци.