Европа

Журналист за протестите във Франция: Там улицата винаги има предимство

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Недоволството във Франция няма да се успокои, ще бъдем свидетели на интензивни месеци на противопоставяне между Еманюел Макрон и протестиращите. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ журналистът от Клуб Z Христо Римпопов.


По думите му срещу реформата, предлагана от президента Макрон ,недоволстват всички прослойки на обществото, като 80% от гражданите са против промените.

 

„По всичко личи, че Макрон няма да се съобрази с желанията на протестиращите, а улицата също изглежда готова да се бори докрай“

Христо Римпопов, журналист от Клуб Z

В Германия протестите са в транспортния сектор и са ръководени от два основни профсъюза, поясни Римпопов. Единият профсъюз защитава работниците от обществените услуги, които искат 10,5% увеличение на заплатите. Другият защитава интересите на железниците и настояват за 12%. Държавата обаче им дава 5%, което не удовлетворява работниците и те продължават да протестират. Възможно е недоволството да продължи и на Великден, което в Германия е на 9 април.

В Германия имаше и други такива протести през последните месеци. В началото на март протестираха и пощенските служители с искане за 11,5% увеличение на възнагражденията, като това искане беше изпълнено от властите, припомни Римпопов. Според него сега всички служители, недоволни от заплащането си излизат на протест, а инфлацията за страната за февруари е 9,3%. Германия си има култура на протестите на профсъюзите, които се организират и се борят за правата на работниците.

Вижте още във видеото.