Euronews Сега

С водни оръдия и шокови гранати полицията гаси протестите в Израел

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Въпреки че израелският премиер отложи обсъждането на съдебната реформа, протестите срещу нея продължиха. Хората очакват пълната отмяна на мярката вместо разглеждането ѝ в парламента след един месец, както Бенямин Нетаняху планира.

Полицията използва водни оръдия и шокови гранати, за да разпръсне хилядите хора в центъра на Тел Авив, където се проведоха два протеста – за и против правителството.Израелският президент Исак Херцог ще бъде домакин на разговорите между партиите, свързани със съдебната реформа.

Бившият премиер и настоящ опозиционен лидер – Яир Лапид, заяви, че е готов за диалог, но при условие че Нетаняху „не блъфира“.

 

Ако той се опита да ни измами, отново ще се изправи пред стотици хиляди израелски патриоти, които са решени да се борят за нашата демокрация. Решени да бъдат защитната стена на еврейската и демократична държава.

Яир Лапид, лидер на партия „Йеш Атид“

Друг лидер от опозицията – Бени Ганц, подкрепи действията на Нетаняху, но го обвини за ситуацията в страната.

 

Премиерът е първият отговорен за националния разрив. Но всички ние – коалиция и опозиция, сме отговорни да променим това. Никой няма право да бяга от това задължение.

Бени Ганц, лидер на партия „Синьо и бяло“

Магазини, болници, банки и посолства отново отвориха врати, след като за кратко спряха работа в знак на протест. След изявлението на Нетаняху най-големият профсъюз в страната отмени започналата в понеделник стачка.

Една от най-големите кризи на властта в историята на Израел започна с протестите срещу предложената от кабинета съдебна реформа. Ако тя бъде приета, депутатите ще имат по-голяма власт над Върховния съд на Израел на фона на повдигнатите обвинения за корупция срещу премиера Бенямин Нетаняху.