Свят

"Не трябва да има гражданска война": Нетаняху спря съдебната реформа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че ще отложи своята ключова съдебна реформа за следващата парламентарна сесия. Това се случи на фона на поредните масови протести срещу реформата в цялата страна.

 

Воден от национална отговорност, от волята да избегна разрива сред хората, реших да преустановя второто и третото четене на закона в този мандат на Кнесета, за да дам време за постигане на широк консенсус за приемане на законодателството по време на следващия мандат на парламента. Израелски граждани, не съм готов да разкъсвам и разделям хората. Три месеца казвах, че ще обърна всеки камък, за да постигна решение. Не сме изправени пред врагове, а пред братя. Казвам тук и сега: не трябва да има гражданска война.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел 

След изявлението на Нетаняху основният профсъюз в страната отмени националната стачка. Тя бе обявена в понеделник сутринта, след като премиерът уволни министъра на отбраната Йоав Галант.

Не се очаква обаче протестите да затихнат или спрат, тъй като Нетаняху само отложи реформата, която би дала повече правомощия на правителството срещу действията на Върховния съд, а не се отказа от нея. Сега законопроектът ще бъде оставен за лятната сесия на парламента.

 

Противници и поддръжници на Нетаняху отново са на улиците

Вълнението в Израел не стихва. Въпреки решението на премиера Бенямин Нетаняху да отложи съдебната реформа, стотици хиляди граждани отново бяха на улиците. От Йерусалим предава кореспондентът на Euronews Румъния Андрей Нуреску. 

 

Полицейските сили са сериозно обезпокоени от ескалиращото насилие от страна на протестиращите тук, в центъра на Йерусалим, където се провеждат два масови протеста. В последните часове има и контрапротест, който подкрепя премиера Бенямин Нетаняху, но повечето от протестиращите са против решенията му от последните дни, и най-вече уволнението на министъра на отбраната (Йоав) Галант. Сега условието, поставено от Нетаняху, е Галант да подаде оставка от Кнесета, израелския парламент, и може да се върне в правителството. Напрежението е много високо, тук в центъра на Йерусалим и полицейските сили са многобройни в този квартал.

От Йерусалим Андрей Нуреску, Euronews Румъния.