Свят

Вълнения в Израел: Стотици хиляди протестират срещу съдебната реформа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Гражданите на Израел протестират в редица градове срещу спорната реформа на съдебната система на дясното правителство на Бенямин Нетаняху. Синдикатите обявиха обща стачка, която засегна много сектори и услуги. Ходът, който разгневи демонстрантите, бе уволнението на министъра на отбраната от Нетаняху, след като Йоав Галант се обяви за спиране на реформата.

В понеделник в Тев Авив и Йерусалим вълни от хора блокираха движението по улици и магистрали, а някои са се опитали да влязат в строго охраняваната сграда на Кнесета (израелския парламент).

Нетаняху призова протестиращите и опонентите им в страната да се въздържат от насилие.

Той обяви намерението си да спре реформата.

Държавното радио КАН съобщи, че Нетаняху е информирал за това партньорите от управляващата коалиция. Но планираното му обръщение бе отложено.

 

Нима еврейският народ не е страдал достатъчно? Това е най-доброто, което можем да кажем сега. Върви си вкъщи, остави ни на мира. Не ме интересува кой ще дойде вместо него – всеки е по-добър от Нетаняху.

Цур Ливни – мениджър на верига за доставки

Спирането на полетите заради стачката засегна и международното летище "Бен Гурион" край Тел Авив, където има много закъснели полети.

Стачката беше обявена часове след като президентът Ицхак Херцог настоя за незабавно спиране на съдебната реформа.

От 12 седмици в Израел се провеждат масови протести срещу плановете на правителството да реформира съдебната система и да ограничи властта на Върховния съд.