Европа

Протестите във Франция: Нещата ще се радикализират все повече, не оставиха място за дебат

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

От солидарност към моите познати и чист интерес какво мотивира огромна част от френското общество да е на улицата в момента, се включих в няколко протеста.

Това каза Симеон Найденов, студент по архитектура в Гренобъл и активен участник в протестите в пряко включване от Франция.

Тази реформа е доста противоречива, още от 2020 г. се опитват да я вкарат. Има огромно обществено неодобрение по начина, по който се опитват да я вкарат в действие от правителството на Макрон. Той не успя да убеди обществото, че реформата е важна и мерките са нужни. 80% от обществото не я подкрепят. Фитилът подпали поправката в закона, която позволява правителството да я прокара без одобрението на парламента, каза още Найденов.

Хората се недоволни от начина, по който са управлявани. Ако погледнете икономическите параметри – да всички в Европа са недоволни, ние включително. Но протестът във Франция, не е заради самата реформа, защото в нея има много сериозна логика, а за това, че не е обяснена. Проблемът във Франция е, че имаме легитимни и легални неща, коментира от студиото на Euronews Bulgaria зам. главният редактор на „Дневник“ Петър Карабоев. Начинът, по който я направи Макрон е законен, но е абсолютно неприемлив за критична маса от населението. Още като спечели изборите, анализаторите казаха, че той ще има огромни проблеми, тъй като е заклещен отляво и отдясно, от два големи блока, които са силно популистки.

Много хора се чувстват изключени от начина, по който се вземат решенията. Много неща започнаха да зависят от решенията на централните власти. Във Франция е особено силно идентифицирането на хората с локалните власти. За Франция казават, че има три типа власт – силно развитата президентска – може би една от най-силните президентски власти в свободния свят, правосъдната и улицата. Липсва парламентът – три четвърти от французите казват „ние не се чувстваме представени“. В сблъсъка президента срещу улицата няма начин да се споразумеете – печели или единият, или другият. И за да е още по-сложно във Франция, както и в Германия, но не в такава степен, бяха разбити профсъюзите. В Германия пък хората са недоволни от начина, по който за първи път ги управлява тристранна коалиция, смята Карабоев.

 

Нещата се радикализират все повече. Останах доста шокиран от начина, по който се отговаря на недоволството от улицата. Тук няма никакво място за дебат или отстъпки. В България при протестите от 2020 г. имаше по-голям толеранс, отколкото тук. Тук каквото и събиране да се случи, ако прескочи с 15 мин. разрешения час, полицията директно започва да обгазява, в Париж започва да бие. Това създава напрежение и започва да радикализира хората.

Симеон Найденов, студент в Гренобъл

Макрон в останалата част от мандата много трудно ще прекарва реформите, които иска. Усилено се говори, че Франция има нужда от шеста република – от начина, по който се управлява страната. Ще следват още протести и още безсилие на политическата класа и още неотстъпчивост от Макрон, каза още Карабоев.

Вижте целия разговор във видеото.