Свят

Основателят на технологичния гигант "Алибаба" се появи в Китай след 3 г. неизвестност

От Euronews България Euronews България
Jak Ma Снимка: AP архив

Джак Ма, основателят на технологичния гигант „Алибаба“, се появи публично в Китай, след като беше изпаднал в немилост по време на правителствените репресии преди повече от две години, предаде БГНЕС, като се позова на АФП.

Ма не се изявяваше от края на 2020 г., тъй като след негова реч, в която той нападна китайските регулатори, Пекин спря планираното първично публично предлагане на свързаната с „Алибаба“ компания „Ant Group“.

Впоследствие на компанията беше наложена рекордна глоба от 2,75 млрд. долара за предполагаеми нелоялни практики.

През последните две години Джак Ма е бил забелязван по целия свят, включително на испанския остров Майорка. Съобщава се, че през по-голямата част от 2022 г. той живял в Япония.

Днес той е посетил училище, основано от партньори на „Алибаба“ в източния град Ханджоу, според публикация в официалния акаунт на училището в социалните медии.

Предприемачът, като бивш учител по английски език, се е срещнал с персонала и е разгледал класните стаи, преди да говори за предизвикателствата, които изкуственият интелект може да постави пред образованието.

"ChatGPT и други подобни технологии са само началото на ерата на изкуствения интелект. Трябва да използваме изкуствения интелект, за да решаваме проблеми, вместо да бъдем контролирани от него", се казва в публикацията.

Ма беше една от мишените на репресиите на официалните власти срещу предполагаеми антиконкурентни практики на някои от най-големите китайски технологични компании. Опасенията на китайските власти бяха породени от това, че големите компании в интернет контролират твърде много данни и се развиват твърде бързо.

През януари „Ant Group“ съобщи, че Ма се е отказал от контрола върху финтех (в сферата на финансовите услуги - бел. ред.) компанията, но е коригирал структурата на собствеността ѝ по такъв начин, че "нито един акционер, самостоятелно или съвместно с други страни, да няма пълен контрол".
Като знак, че държавната хватка може би вече се разхлабва, през декември властите заявиха, че „Ant“ е получила одобрение да набере 10,5 млрд. юана (1,5 млрд. долара) към своето подразделение за потребителско финансиране.