Свят

Зеленски покани Си Дзинпин да посети Украйна (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Zelenski Si Dzinpin N

Украинският президент Володимир Зеленски отправи покана към китайския си колега Си Цзинпин да посети страната му. Зеленски направи това в интревю за Асошиейтед прес.

"Готови сме да се срещнем с него", каза украинският президент, Зеленски, откроявайки китайския лидер като един от най-значимите и стратегически важни световни лидери, които все още не са посещавали страната му.

"Искам да разговарям с него. Имах контакти с него преди пълномащабната война. Но през тази една година, повече от една година, не съм имал", обясни президентът на Украйна.

Китай има тесни политико-икономически връзки с Русия от десетилетия и подпомогна президента Владимир Путин в дипломатическо отношение, заемайки официална позиция на неутралитет във войната.

Миналата седмица Си Дзинпин посети Москва, което предизвика коментари, че Пекин може да окаже военна помощ на Русия в конфликта, но в крайна сметка визитата на китайския президент завърши без обявяване на подобно решение. Само дни по-късно Путин обяви, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, което доближи ядрения арсенал на Кремъл до границите на НАТО, припомня изданието.

Според Зеленски този ход на руския президент е имал за цел да отвлече вниманието от това, че не е получил никакви гаранции от Китай.

"Какво означава това? Означава, че визитата (на Си) не е завършила с добър резултат за Русия", предположи украинският президент.

Миналия месец Китай публикува план от 12 точки за "мирно решаване на украинската криза". Предложението на Пекин включва призив за намаляване на напрежението и последващо прекратяване на огъня в Украйна.

Но САЩ изразиха резерви относно плана на Китай заради това, че Пекин възприе позицията да не осъжда руската инвазия в Украйна. Според Вашингтон възможно примирие точно сега ще запази руските териториални придобивки и ще даде време на армията на Путин да се прегрупира.

Киев приветства дипломатическата намеса на Китай, но Зеленски заяви, че ще обмисли мирно споразумение с Русия само ако войските ѝ напуснат територията на Украйна.

Европейски лидери в Китай

Идната седмица (5-8 април) пък френският президент Еманюел Макрон ще направи държавно посещение в Китай. Заедно с него по време на част от визитата ще бъде и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен като израз на "европейското единство",
Макрон ще използва визитата, "за да работи" с китайския си колега Си Цзинпин "за възстановяване на мира" в Украйна, пише в изявлението на Елисейския дворец.

Френското президентство отбелязва, че Макрон е "ангажиран с поддържането на постоянен и взискателен диалог с Китай".

Еманюел Макрон ще обсъди също със Си Цзинпин международните кризи в Близкия изток и Африка, напрежението в Индо-тихоокеанския регион, стратегически и икономически въпроси, както и сътрудничеството за справяне с основните световни предизвикателства. 

"Рубиконът" Бахмут

В екслузивното интервю за Асошиейтед прес, направено във влак на път от северните части на Украйна към Киев, Володимир Зеленски предупреждава, че „ако страната му не спечели продължителна битка в ключов източен град, Русия може да започне да изгражда международна подкрепа за споразумение, което може да изисква от Украйна да направи неприемливи компромиси“.

„Ако Бахмут падне в ръцете на руските сили, техният президент Владимир Путин ще "продаде тази победа на Запада, на своето общество, на Китай, на Иран", заявява Зеленски.

"Ако той усети малко кръв - усети, че сме слаби - ще натиска, натиска, натиска", казва още той на английски език, който използва през почти цялото интервю.

„Нашето общество ще се почувства уморено. Нашето общество ще ме натиска да се съглася на компромис“, твърди Зеленски и добавя, че засега не чувства подобен натиск.

Разместванията във Вашингтон и войната

Той изразява и опасения, че промяна в политическата обстановка във Вашингтон може да се отрази негативно на хода на войната. Зеленски е напълно наясно, че до голяма степен успехът на страната му се дължи на международната военната помощ и най-вече на подкрепата на САЩ и на Западна Европа, отбелязва агенцията.

Но някои политици в САЩ, в това число и републиканецът Доналд Тръмп, бивш президент на страната и настоящ кандидат на републиканците за изборите догодина, вече започнаха да поставят под въпроса това Вашингтон трябва да продължава да предоставя на Украйна военна помощ на стойност милиарди долари, посочва още изданието.

Губернаторът на щата Флорида Рон Десантис – републиканецът, който най-вероятно ще се съревновава с Тръмп на предстоящите избори, намекна, че защитаването на Украйна "в териториален спор" с Русия не е приоритет от изключително значение за американската сигурност.

По-късно обаче след като бе разкритикуван от представители на Републиканската партия, той оттегли изказването си.

Зеленски не споменава изрично Тръмп или други републиканци, с които може да му се наложи да си има работа, ако те спечелят изборите догодина, но подчерта, че се опасява, че евентуална промяна в политическата обстановка във Вашингтон може да се отрази негативно на хода на войната.

"САЩ са напълно наясно, че ако спрат да ни подпомагат, ние няма да спечелим", смята украинският лидер.

Внимателно премереното пътуване на президента с железницата беше забележително пътуване по суша през страна, в която се води война. Зеленски, който се е превърнал в разпознаваемо лице по целия свят, тъй като упорито разказва своята версия на историята на държава след държава, използва пътуването за укрепване на морала, за да пренесе значителното си влияние в региони, намиращи се близо до фронтовата линия, завършва материалът на AP.