Свят

Преизбраха Си Дзинпин начело на Комунистическата партия в Китай

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Президентът на Китай, Си Дзинпин, затвърди позициите си в политиката на страната, след като беше избран за трети път за генерален секретар на Комунистическата партия.

С тайно гласуване Централният комитет потвърди новия 5-годишен мандат на китайския лидер. С това той се доближава и до преизбирането си за президент, което се очаква да се случи през март догодина. Позициите му го правят най-влиятелния човек начело на Китай от Мао Дзедун насам.

 

От името на новото централно ръководство благодаря искрено на цялата партия за доверието, което ни гласувахте. Ще имаме предвид същността на партията, нейната цел и нашата собствена мисия и отговорност.

Си Дзинпин, президент на Китай

Ден по-рано приключи 20-ият конгрес на Комунистическата партия, по време на който беше променен нейният устав. В него е записана "централната роля" на Си Дзинпин. 

Междувременно стана ясно, че премиерът Ли Къцян вече не е част от ръководството на партията. А в последния ден от конгреса бившият президент Ху Дзинтао неочаквано беше изведен от залата. По-късно като причина за това беше посочено, че се почувствал зле.