Икономика

Цън Цон: Китайската икономика се забавя

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ако зависи от Си Дзинпин предполагам, че би искал да управлява до живот. Да си на чело на една такава държава би било примамливо. Като неписано правило е генералният секретар на партията да изкарва по два мандата. Сега като че ли по всичко личи, че ще го преизберат за трети мандат.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бизнесменът Цън Цон, който е председател на съвета за икономически и дипломатически отношения с Китай в България.

Още преди 5 г. отпадна ограничението от два мандата от конституцията на Китай.

Прави впечатление, че в речите на Си Дзинпин през тази година по-малко се говори за икономика, технологии и особено за пазар, а повече става въпрос за сигурност, борба и идеологии. Това очевидно е някаква тенденция от последните години.

 

Оставам със смесени чувства от управлението на Си Дзинпин, тъй като има търговска война между САЩ и Китай, имаше Ковид, което се отрази на целия свят и особено на глобалната икономика. Спазва се стриктно и политиката на нулев Ковид и тя е над икономиката.

Всичко това трябва да ни говори, че китайската икономика има забавяне и от речта на президента си правя заключение, че икономиката остава на заден план за сметка на сигурността.

В речта му не се споменава изобщо войната в Украйна, тъй като това е чувствителна тема. Китай и Русия са съседи и Китай купува много енергийни продукти от Русия. И трето – идеологията е сходна, а при подобни режими идеологията е много важна. Когато се премахне икономиката, политиката, дипломацията, търговията, идеологията е това, което ги свързва. Така че когато говорим и за Тайван, за евентуален сблъсък там, което в момента е гореща тема, Китай след време ще иска да има един поддръжник. Може би Китай черпи опит от войната в Украйна да види как ще реагира запада при едни такива действия, които развалят сегашната международна ситуация. Реакциите и последвалите санкции за Русия са знак за Китай.

Вижте цялото интервю във видеото.