Европа

ЮНЕСКО към Зеленски: Ние сме на страната на украинския народ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
UNESCO Ukraine UA President Снимка: Президентство на Украйна

Генералният директор на организацията за култура, наука и образование на ООН - ЮНЕСКО бе на посещение в Украйна, където разгледа обекти в град Чернигов. По данни на организацията, 248 паметника са били трайно повредени в цялата страна след пълномащабното нахлуване на Русия миналия февруари. По време на срещата си с украинския президент Володимир Зеленски, Одри Азуле ясно показа каква е позицията на ЮНЕСКО в този конфликт.

Нашата мисия е да бъдем на ваша страна, да бъдем на страната на украинския народ. Трябва да защитим културното наследство, образованието и всичко, което имаме, доколкото можем, в съответствие с нашия мандат.

Одри Азуле - Генерален директор на ЮНЕСКО

Организацията оценява щетите от разрушенията на около 2.4 милиарда евро, а загубата на приходи в областта на отдиха, изкуството и туризма - на почти 14 милиарда евро. Седем културни и един природен обект в Украйна са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, включително от тази година историческият център на Одеса, който засега до голяма степен е пощаден от разрушения.