Европа

Зеленски с 4-ма европейски лидери се поклониха пред жертвите на войната в Буча

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети град Буча заедно с четирима европейските лидери по повод една година от освобождаването му. Той обеща да победи Русия, така както войските на Москва бяха изгонени от украинския град, станал синоним на военни престъпления на руснаците.

В памет на загиналите с него се поклониха президентът на Молдова Мая Санду, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, словашкия премиер Едуард Хегер и словенския му колега Роберт Голоб. Пред чуждестранните лидери в Буча Зеленски обеща, че ще осбоводят страната си.

 

Измина една година от деня, в който руските окупатори бяха изгонени от нашия град Буча. Градът, за който светът все още не знаеше. Градът, за който светът няма да забрави. По улиците на Буча светът видя руското зло. Зло без маска. Той видя това, което Кремъл планираше да пренесе на други улици в Украйна, които руските окупатори можеха да завладеят.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски връчи медали на войници, полицаи, лекари, учители и служители на службите за спешна помощ, както и на семействата на двама войници, загинали по време на отбраната на Киевска област.

Буча се превърна в град-символ на жестокостите, за които Украйна и Западът обвинява руските сили. На 31 март 2022 г. руската армия се изегли от Буча и от целия район северно от Киев, месец след като бе започнала инвазията в страната по заповед на руския президент Владимир Путин. Два дни след изтеглянето светът научи за клането в Буча.

 

Няма думи, които да опишат вашата трагедия. Тъй като жестоката война се проточва, ние оставаме непоколебими в осъждането на руската агресия и на зверствата. Всички ги видяхме в Киев и в други региони на Украйна, окупирани или бомбардирани от руските войски. Тези зверства ще бъдат разследвани и наказани.

Мая Санду, президент на Молдова

На 2 април журналисти на Франс прес откриха в Буча опожарени отломки от коли, разрушени къщи и разпръснати на няколкостотин метра труповете на двайсетина мъже в цивилни дрехи, сред които и такива с вързани зад гърба ръце.

Тези сцени потресоха целия свят, а Киев и западните страни отправиха остри упреци заради екзекуциите на произволен принцип на цивилни и за военните престъпления. Кремъл отрече да е замесен и заговори за постановка.

Година след освобождаването на Буча Киев смята, че над 1400 са избитите цивилни в града и района му по време на руската окупация. От тях жертвите само в град Буча са 637.