Европа

България и Унгария единствени в Европа не поканиха Зеленски за реч в парламента

От Калина Влайкова Калина Влайкова Редактор
Zelensky Володимир Зеленски по време на онлайн обръщението си към долната камара на австрийския парламент. На заден план е председателят Волфганг Соботка. Снимка: Президентство на Украйна

България и Унгария останаха единствените държави в целия Европейски съюз, пред чиито парламенти украинският президент Володимир Зеленски не е държал реч от началото на руската инвазия в страната му.

Тази статистика стана обект на коментари в австрийските медии, след като Зеленски говори чрез видеовръзка пред Националния съвет във Виена. Австрия бе една от закъснелите европейски страни, които отправиха тази покана – символичен жест на подкрепа – към президента на Украйна, предаде БТА.

Euronews Bulgaria направи своя проверка, която потвърди, че от края на февруари 2022 година, когато войната започна, до момента той е гостувал на живо или онлайн в парламентите на всички останали страни членки без България и Унгария.

През по-голямата част от това време България имаше действащи парламенти – 47-ия и 48-ия. Единственият случай, в който се заговори за покана към Зеленски обаче, бе при откриването на 48-ото Народно събрание. Предложението тогава дойде от ГЕРБ, но бе посрещнато предпазливо от останалите политически сили, а БСП и „Възраждане“ се обявиха директно против. Темата не бе повдигната никога повече, а събранието бе разпуснато в началото на февруари т. г.

Все пак българска парламентарна делегация, водена от тогавашния премиер Кирил Петков, посети Украйна и се срещна със Зеленски през април м.г. Тя също бе бойкотирана от БСП и „Възраждане“.

Проруските партии в София, която се намира в продължителна политическа криза, предотвратиха подобна изява с аргумента, че българският парламент първо трябва да избере правителство. Зеленски не е канен да говори и в парламента на Унгария, смятана за приятелски настроена към Русия“, коментира австрийската обществена телевизия ORF.

Подобни настроения има и в други европейски страни, но те не осуетяват виртуалните гостувания на Зеленски. Във Виена депутатите от крайнодясната Австрийска партия на свободата протестираха по време на заседанието с табелки „Неутралитет“ и „Мир“, а малко по-късно напуснаха пленарната зала.

Австрия е военно, но не и политически неутрална страна“, заяви в словото си  председателят на Националния съвет Волфганг Соботка.

Всеки глас в подкрепа на международното право е важен за Украйна. Не става дума за геополитика - човек винаги трябва да си остане човек. Благодаря, Австрия! Ясно е, че Украйна ще победи", каза в речта си Зеленски и бе аплодиран от всички парламентаристи, с изключение на тези от АСП.