Свят

Джо Байдън изненадващо пристигна в Киев, обеща още оръжие на Зеленски (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна изненадващо в Киев. Информацията за знаковата визита бе съобщена първоначално в социалните мрежи, потвърдена от световните агенции и накрая оповестена от Вашингтон.

В Киев Байдън беше посрещнат от президента Володимир Зеленски. 

В специално съобщение от Белия дом разпространиха обръщението на американския президент към домакина му:

"Докато светът се готви да отбележи годишнината от бруталното нахлуване на Русия в Украйна, днес съм в Киев, за да се срещна с президента Зеленски и да потвърдя отново нашия непоколебим и неотслабващ ангажимент към демокрацията, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Когато Путин започна инвазията си преди почти една година, той смяташе, че Украйна е слаба, а Западът е разделен. Мислеше, че може да ни надвие. Но жестоко сгреши.

Днес в Киев се срещам с президента Зеленски и неговия екип, за да обсъдим по-продължително нашата подкрепа за Украйна. Ще обявя поредната доставка на критично важно оборудване, включително артилерийски боеприпаси, противотанкови системи и радари за въздушно наблюдение, които да помогнат за защитата на украинския народ от въздушни бомбардировки. И ще споделя, че по-късно тази седмица ще обявим допълнителни санкции срещу елити и компании, които се опитват да избегнат или подкрепят руската военна машина. През последната година Съединените щати създадоха коалиция от държави от Атлантическия до Тихия океан, за да помогнат за защитата на Украйна с безпрецедентна военна, икономическа и хуманитарна подкрепа - и тази подкрепа ще продължи.

Очаквам с нетърпение да продължа пътуването си до Полша, за да се срещна с президента Дуда и лидерите на нашите съюзници от източния фланг, както и да изнеса забележки за това как Съединените щати ще продължат да обединяват света в подкрепа на народа на Украйна и на основните ценности на човешките права и достойнството в Устава на ООН, които ни обединяват по целия свят."

Стойността на отпуснатата допълнителна помощ ще бъде половин милиард долара, уточни Ройтерс, цитирана от БТА. Пакетът от помощи ще съдържа и муниции за мобилните реактивни системи за залпов огън ХАЙМАРС. Той ще бъде подробно огласен утре. 

Визитата на Байдън в Полша беше обявена официално, но не и тази в Украйна. Последният американски президент, който е бил на посещение в Киев, бе Барак Обама през 2008 г. 

"Байдън се срещна с президента Володомир Зеленски в деня, в който Украйна отбелязва смъртта на 107 души по време на антиправителствените протести преди девет години", написа кореспондентът на BBC в Украйна Джеймс Уотърхаус. Той коментира, че срещата на американския президент с украинския лидер "в сърцето на столицата в разгара на пълномащабен конфликт, е значим и символичен."

"Почти година след пълномащабната инвазия той изпраща ясно послание към Москва - че Америка и Западът няма да се поколебаят да подкрепят Украйна", добавя BBC.

По-рано публикация на Оливър Карол в Twitter, разпространена и от британския вестник "Гардиън", показа далечни кадри от посрещането на американския президент и делегацията му в Киев.

 

Минути по-късно изданието публикува и снимка на Олга Токариут, на която ясно може да се разпознае лицето на американския президент.