Свят

Байдън: Украйна ще получи цялата помощ, от която се нуждае

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На втората си годишнина от встъпването в длъжност президентът на САЩ Джо Байдън прие кметове демократи и републиканци и им благодари за активната дейност в служба на страната.

"Преди точно две години 18 милиона души бяха без работа. Сега, когато този брой е под 1.6 милиона, нивото на безработица е най-ниското от десетилетия. Създадохме 11 милиона работни места, 750 000 работни места в производството. Омръзна ми да изнасяме работни места, а да внасяме продукти. Сега обърнахме тенденцията - внасяме работни места и изнасяме продукция. Това ще правим и в бъдеще", заяви Байдън.

Президентът отправи апел за единство към кметовете, акцентирайки, че само сплотеността може да донесе успехи за американците.

"Ние сме демокрация. Не можем да я поддържаме, ако останем 50 различни щата или две отделни партии, които вече не разговарят помежду си. Мисля, че постигнахме известен напредък, до голяма степен благодарение на много от вас, седящи в тази стая", добави той.

Попитан на излизане за спора около изпращането на германски танкове "Леопард" за Украйна, Байдън заяви категорично, че страната ще получи цялата помощ, от която се нуждае, за да се противопостави ефективно на агресора Русия.