Свят

Байдън увери японския премиер в подкрепа за отбраната им

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън посрещна японския премиер Фумио Кишида в Белия дом и му каза, че САЩ продължават да са силно ангажирани със своя съюз с Япония.

Байдън също така приветства "историческото увеличение" на японските разходи за отбрана до 2% от БВП.

 

Нека бъда кристално ясен: Съединените щати са напълно с нашия съюз, с отбраната на Япония, което е по-важно. Работим в тясно сътрудничество по технологични и икономически въпроси, включително Индо-тихоокеанската икономическа рамка. Ускоряваме усилия, за да потърсим отговорност от Путин за неговата непредизвикана война в Украйна. Благодаря за силното ви лидерство по въпроса от първия разговор, който имахме по този въпрос.

Джо Байдън, президент на САЩ

Кишида благодари на Байдън за работата на САЩ в сферата на регионалната сигурност и каза, че "Япония и САЩ в момента са изправени пред най-сложната и изпълнена с предизвикателства среда на сигурност в близкото минало". Той добави, че Токио е формулирал нова стратегия за отбраната, публикувана миналия месец, "за да гарантира мира и просперитета в региона".

Вашингтон е последната спирка на Кишида в неговата обиколка в индустриалните сили от Г-7. Той се опитва да заздрави отношенията с дългогодишни съюзници на своята страна на фона на нарастващите тревоги в Япония, породени от засилващите се регионални заплахи в областта на сигурността от страна на Китай, Северна Корея и Русия.