Добро Утро, Европа

САЩ и Япония засилват партньорството в областта на отбраната

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Съединените щати и Япония укрепват съюза си, за да се противопоставят заедно на заплахите от Северна Корея и Китай, които определиха като най-голямото предизвикателство за сигурността в Тихоокеанския регион.

В съвместно изявление министрите на отбраната и топ дипломатите на Щатите и Япония заявиха, че удвояват усилията си за противодействие на Пекин и отправиха критики към ядрената програма на Пхенян.

 

Един от устойчивите източници на сила в нашия алианс е способността да се адаптираме, за да посрещнем предизвикателствата, както и възможностите пред нас.

Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ

Съединените щати и Япония ще продължат да са единни срещу опитите на Китай да промени статуквото в Източнокитайско море, включително с поведение, което се стреми да подкопае администрацията на Япония на островите Сенкаку.

Йошимаса Хаяши, външен министър на Япония

Вашингтон и Токио ще засилят присъствието на американските военни на остров Окинава и ще подобрят способностите за реакция в случай на конфликти, включително китайско нападение над Тайван. По-рано стана ясно, че Япония е готова да застрои необитаем остров, където да провежда военни учения заедно със Съединените щати.

Междувременно японският премиер Фумио Кишида посети Отава за разговори с канадския премиер ден преди срещата си с Джо Байдън в Белия дом.