Свят

Една година от войната: Байдън в Полша за среща със съюзниците

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Президентът Джо Байдън пътува за Полша, за да се срещне със съюзници и да ги увери в ангажимента на САЩ към региона, тъй като се навършва една година от смъртоносната инвазия на Русия в Украйна. Визитата ще продължи до 22 февруари, съобщи говорител на Белия дом.

Знаем, че следващите седмици и месеци ще бъдат трудни и критични, особено за украинските въоръжени сили. И Съединените щати ще продължат да ги подкрепят. Нямаше ли да е чудесно, ако на президента не се налагаше да пътува около отбелязването на една година война, която никога не е трябвало да започва? За съжаление, сега сме там.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом

Подчертавайки подкрепата си за Украйна, Байдън покани за втора поредна година посланика на Украйна в Съединените щати като един от специалните си гости на неотдавнашната си реч за състоянието на Съюза. Но обеща твърда подкрепа за нападнатата страна.

Нахлуването на Путин беше изпитание от цяла вечност. Изпитание за Америка. Изпитание за света. Ще бъдем с вас толкова дълго, колкото е необходимо.

Джо Байдън, президент на САЩ

Байдън подчерта ангажимента си към Украйна както в  международнен, така и във вътрешен план, но това поставя на изпитание търпението на силно разделения Конгрес. Противопоставянето е по отношение на високите разходи за подпомагане на Украйна, но и по отношение на отзвука на конфликта върху световната икономика.

Преди една година Русия струпваше войски в подготовка за нахлуване в Украйна. Мнозина на Запад и дори в украинската столица Киев се съмняваха, че президентът Владимир Путин ще осъществи тези намерения.

12 месеца по-късно Киев все още стои и Украйна изненада дори собствените си очаквания, подкрепена от водения от САЩ алианс, който оборудва силите ѝ с танкове и модерни системи за противовъздушна отбрана, коментира AP.

Белият дом съобщава, че по време на посещението си Байдън ще се срещне с полския президент и с лидерите на страните от "Букурещката деветка" - България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Естония. 

Очаква се също така той да направи изявление преди официалната годишнина от войната на 24 февруари.