Свят

Борел: Западът трябва да предостави повече военна помощ на Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
Borel Жозеп Борел.

Западът трябва да предостави повече военна помощ на Украйна и да ускори тези доставки. За това призова дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел на Мюнхенската конференция за сигурността.

Той допълни, че Европа се бави твърде дълго с вземането на "критични решения", като например споразумението от миналия месец за предоставяне на бойни танкове.

 

Все още има какво да се направи. Трябва бързо да увеличим и ускорим военната си подкрепа за Украйна. Първото и най-спешно нещо, което геополитическа Европа трябва да направи, е да въоръжи Украйна. Както всички европейски лидери тук казаха вчера - Русия не може да спечели тази война. Украйна трябва да победи. Тогава нека да преминем от думите към фактите и да ускорим военната си подкрепа за Украйна, защото Украйна е в критична ситуация от гледна точка на наличните боеприпаси.

Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз за външната политика

Борел заяви, че проблемът с недостига на боеприпаси трябва да бъде решен "в рамките на няколко седмици" и това ще изисква да се посегне към съществуващите резерви на страните членки.

Той допълни, че подкрепя предложението на Естония ЕС да купи боеприпаси от името на страните членки, за да подпомогне на Украйна.

Борел съобщи, че министрите на външните работи и на отбраната на страните от ЕС ще имат извънредна среща на 6 и 7 март, за да координират помежду си въпроса за доставката на допълнително въоръжение  и боеприпаси за Украйна.

За Украйна пък Борел каза, че тя вече станала член на европейското семейство.

Почти едногодишното нахлуване на Русия в Украйна доминираше в дискусиите на Мюнхенската конференция - годишна среща на служители в областта на сигурността и отбраната от цял свят.