Европа

Орбан иска ЕС да стои настрана от войната в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Европейският съюз отчасти има вина за продължаване на войната на Русия в Украйна.

В годишно обръщение за състоянието на страната Орбан заяви, че Съюзът е разпалил пламъците на войната, налагайки санкции на Русия и снабдявайки Украйна с пари и оръжия, вместо да се стреми към преговори за мир с Москва.

 

Войната в Украйна не е конфликт между армиите на доброто и злото, а между две славянски държави, които се бият една срещу друга във война, ограничена от времето, а засега и от пространството. Това е тяхната война, а не нашата. Трябва да стоим настрана от руско-украинската война. Не е било лесно досега, няма да е лесно и в бъдеще, защото ние сме част от западния свят, членове на НАТО и ЕС и там освен нас, всички подкрепят войната или поне действат сякаш го правят.

Виктор Орбан – премиер на Унгария

В своята реч под лозунга "Мир и сигурност" унгарският премиер се фокусира главно върху конфликта в Украйна. Той многократно е призовавал за незабавно прекратяване на огъня, настоявайки, че неговото правителство е "на страната на мира".

Унгария отказва да доставя военна помощ на Украйна или да допуска нейното прехвърляне през своите граници.

 

Ние поддържаме нашите икономически отношения с Русия и всъщност препоръчваме целият западен свят да направи същото, защото без отношения няма да има прекратяване на огъня, нито мирни преговори.

Виктор Орбан – премиер на Унгария 

Орбан заяви, че Европа е "непряко във война с Русия", след като някои европейски страни обещават да изпратят танкове в помощ на Украйна в битката й срещу руската инвазия.

Дясното популистко правителство на Унгария разчита на все по-тесни икономически и дипломатически отношения с Русия през последното десетилетие и сключи големи споразумения за закупуване на руски газ, нефт и ядрено гориво.

Будапеща заплаши да наложи вето на всякакви санкции на ЕС, които биха засегнали достъпа ѝ до руски енергоизточници.