Свят

Байдън: САЩ ще изпратят 31 танка "Ейбрамс" на Украйна

От Euronews България Euronews България

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди, че страната му ще достави 31 съвременни танка "М1 Ейбрамс" на Украйна.

Байдън, който говори пред журналисти в Белия дом, представи тази оръжейна помощ като част от координирана акция с европейските съюзници. Това е доказателство, че Съединените щати и Европа остават единни срещу руската инвазия в Украйна, изтъкна той.

Доставката на танкове на Украйна не е заплаха за нападение срещу Русия. Той се аргументира, че тя е координирана с европейските съюзници и има за цел да помогне на Украйна да защити своя суверенитет и териториалната си цялост.

 

Подкрепата за способността на Украйна да отблъсне руската агресия, да защити своя суверенитет и териториална цялост е световен ангажимент. Днешното съобщение се основава на упоритата работа и ангажимента на страните от целия свят, начело със Съединените американски щати, да помогнат на Украйна да защити своя суверенитет и териториална цялост. Точно за това става въпрос - да помогнем на Украйна да защити и опази украинската земя. Това не е заплаха за Русия. Няма заплаха за нея. Тази война щеше да приключи още днес. Това е, което всички ние искаме - справедлив и траен край на тази война. Джо Байдън, президент на САЩ

Джо Байдън, президент на САЩ

Вашингтон ще даде на Киев 31 танка "М1 Ейбрамс" на стойност 400 милиона долара. Украинският министър на отбраната Олексий Резников пък каза след телефонен разговор със своя американски колега Лойд Остин, че очаква "още добри новини".