Европа

Германия се съгласи да предостави танкове на Украйна

От Euronews България Euronews България
Russia Ukraine War Leopard2 AP Германски танк Leopard 2. Снимка: АП

Германското правителство потвърди, че ще предостави на Украйна бойни танкове „Leopard 2“ и ще одобри исканията на други държави за същото, съобщава АП. Канцлерът Олаф Шолц заяви, че Германия "действа в тясна координация" със своите съюзници.

В изявление на германското правителство се казва, че първоначално ще предостави на Украйна една рота танкове „Leopard 2 A6“, която се състои от 14 машини, от собствените си запаси. Целта е заедно с други държави да се предоставят на Украйна общо два батальона.

Междувременнно стана ясно, че Испания също ще се включи в европейския план, предвиждащ на Украйна да бъдат доставени танкове "Леопард". Това пише днес испанският в. "Паис", цитиран от БТА.

Според изданието позицията на Мадрид е обусловена от договореност по въпроса на европейско равнище. В арсенала на испанската армия има 347 танка "Леопард" – 239 от модела "Леопард 2Е", произведени в кралството, и още 108 от модела "Леопард 2 А4", купени от Германия през 1995 г.

Властите обмислят евентуалния принос на Мадрид към инициативата, в която се очаква да участват редица страни от Европа и НАТО – чрез директни доставки или отпускане на средства. Освен това Испания би могла да обучава украински танкисти и монтьори.

Кралството "смята да запази единството и ще съгласува действията си с останалите съюзници, на първо място с Европа", заяви вчера премиерът Педро Санчес.