Свят

САЩ са готови с танкове "Ейбрамс" за Украйна. Песков: Ще изгорят (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

САЩ са готови да одобрят изпращането на бойни танкове M1 Ейбрамс в Украйна, заявиха американски служители, цитирани от Ройтерс и "Уолстрийт Джърнъл". Официалното решение може да бъде обявено още в сряда, въпреки че конкретните доставки могат да отнемат месеци.

 

Няма какво да обявя днес по отношение на М1. Както сме казвали преди, продължаваме да водим стабилен диалог с Украйна и нашите международни съюзници и партньори, за да се съсредоточим върху нейните непосредствени нужди на бойното поле в близко бъдеще. Ще продължим да водим дискусии от какво още се нуждае украинската армия в средносрочен и дългосрочен план. M1 е сложна оръжейна система, чиято поддръжка е сериозно предизвикателство. Това беше вярно вчера, вярно е днес, ще бъде вярно и в бъдеще. Отново, без да навлизам в хипотези, всеки път, когато предоставяхме на Украйна някакъв вид система, осигурявахме и способности за обучение и поддръжка.

бригаден генерал Пат Райдър – говорител на Пентагона 

Съединените щати са в готовност да предоставят на Украйна от своите танкове "Ейбрамс". Подробностите все още се уточняват. Представител на американската администрация обясни, че танковете ще бъдат закупени в рамките на предстоящ пакет от Инициатива за подпомагане на сигурността на Украйна, осигуряващ дългосрочно финансиране за оръжия и оборудване, които да бъдат закупени от търговски посредници.

Длъжностните лица са предпочели да запазят анонимност, тъй като решението все още не е оповестено официално. Според тях обаче Вашингтон е готов да изпрати десетки от бойните си танкове "М1 Ейбрамс" и така да променят досегашната си позиция, която включваше само финансова помощ. Танковете имат 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, уточнява Ройтерс.

Съгласявайки се да изпрати М1 "Ейбрамс" във все още неуточнено време в рамките на инициативата за помощ на Украйна, администрацията на Байдън е в състояние да изпълни искането на германския канцлер Олаф Шолц за американски ангажимент, без нужда от незабавна доставка на танковете. Голяма част от помощта, изпратена досега в 11-месечната война, беше чрез отделна програма, използваща резервите на Пентагона, за да се доставят по-бързо оръжия на Украйна.

Но дори и при тази програма ще са необходими месеци, за да се доставят танкове в Украйна и украинските сили да бъдат обучени на тях. Не е ясен броят танкове, които ще бъдат одобрени.

Въпреки това реакцията на Кремъл не закъсня. Говорителят Дмитрий Песков определи възможността за доставка на американски танкове в Украйна като "скъпа и безполезна прищявка" и се закани те "да изгорят", съобщи БТА. 

Песков определи ситуацията като "наистина тревожна". И добави, че часовникът на страшния съд наистина се е преместил по-близо до полунощ. Алюзията е с вчерашното решение на на организацията "Бюлетин на атомните учени" да постави стрелката 

Часовникът на Страшния съд, създаден от организацията "Бюлетин на атомните учени", за да илюстрира колко близо е дошло човечеството до унищожаването на света, премести вчера неговата стралка на безпрецедентните 90 секунди преди полунощ в 2023 година, припомня БТА.

Дмитрий Песков обяви, че няма перспектива за каквото и да било разведряване. И отново заплаши с риск от ядрена война, ако НАТО и САЩ не приявят бдителност.