Европа

Столтенберг е оптимист за танковете "Леопард", Полша засили натиска към Германия (Обновена)

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е убеден, че Алиансът скоро ще намери решение за доставката на танкове на Украйна. По време на разговори в Берлин германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че няма промяна в позицията на Германия по отношение на танковете Леопард.

Бойните танкове са важни за отбраната на Украйна при очакваната руска офанзива, подчерта още Столтенберг.

"Единственият път към дълготраен мир е да се изясни на Путин, че няма да победи на бойното поле. Затова трябва да дадем на Украйна по-силно и модерно военно оборудване. За да могат украинските сили да отблъснат руските, не само за да оцелеят, но да победят. Да си върнат територия и да са отново суверенна европейска държава. В този ключов момент на войната трябва да подсигурим по-тежки и по-модерни системи и то по-бързо", заяви генераленият секретар на НАТО.

По-рано Полша официално поискала разрешение от Германия да прехвърли своите танкове "Леопард" на Украйна, предаде Ройтерс. Агенцията цитира полския министър на отбраната Мариуш Блашчак. Според него в Берлин са получили искането, но засега не потвърждават това. 

Полският военен министър също призова Германия да се присъедини към коалицията от страни, които подкрепят Украйна с танкове.

"Това е наша обща кауза, защото става дума за сигурността на цяла Европа", добави Блашчак.