Европа

Танковете за Украйна продължава да е водеща тема за европейските лидери

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Изпращането на танкове на Украйна продължава да е водеща тема за европейските лидери. Франция не изключва възможността да изпрати танкове Leclerc на Киев, стана ясно след разговор между френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер. Олаф Шолц на свой ред коментира, че страната му ще продължи да подкрепя Украйна, но не спомена ще включва ли тази подкрепа бойни машини.

„Трябва да се опасяваме, че тази война ще продължи още дълго. Затова е важно Украйна да знае, че няма да спрем подкрепата, че ще действаме толкова дълго, колкото е необходимо“, каза Шолц.

В интервю за френска телевизия германският външен министър Аналена Бербок подчерта, че Берлин „няма да стои на пътя“ на Полша, която настоява за изпращането на германски танкове Leopard 2 на Украйна. На този фон Мароко достави обещаните на Киев танкове Т-72.

Междувременно за още военна помощ призова Борис Джонсън, който изненадващо пристигна в Киев и разговаря с украинския президент.

Във вечерното си обръщение Володимир Зеленски подчерта, че срещата му с бившия британски премиер се е състояла навръх Деня на обединението на Украинската и Западноукраинската народни републики.

„С нашето украинско единство, историческото обединение, което постигнахме в ранните часове на 24 февруари, се отразиха на международните отношения през изминалата година. Свободният свят остана обединен така, както не го е правил от дълго време“, каза Зеленски.

Зеленски потвърди и за уволнението на зам.-министър, заподозрян и арестуван за получаване на 400 хил. евро подкуп за купуване на електрогенератори.