Европа

Оставки в Украйна след корупционен скандал с доставки за армията

От Euronews България Euronews България

Корупционният скандал с доставка на храни и снабдяване на армията предизвика вълна от оставки по върховете в Украйна. С постовете си до момента са се разделили петима областни управители и четирима заместник-министри, предадоха световните агенции.

От администрацията на президента Зеленски предупредиха, че предстоят строги мерки за борба с корупцията. 

Министерството на отбраната обяви оставката на заместник-министъра Вячеслав Шаповалов, който е отговарял за логистичната подкрепа на армията. Оставката идва, след като министерството беше обвинено в подписване на договори за доставка на храни на завишени цени, съобщи БГНЕС.

Макар да отхвърли обвиненията като "неоснователни и безпочвени", от министерството посочиха, че напускането на Шаповалов "ще запази доверието на обществото и международните партньори".

Заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирил Тимошенко също беше сред оттеглилите се служители.

Тимошенко заяви в социалните мрежи, че е подал писмо за напускане, като благодари на президента за "доверието и възможността да върши добри дела всеки ден и всяка минута".

Той публикува своя снимка, на която държи ръкописно написано писмо за оставка, но не посочи причини за решението, което беше потвърдено с президентски указ.

Тимошенко беше замесен в няколко скандала по време на мандата си, включително през октомври миналата година, когато беше обвинен, че е използвал автомобил, дарен на Украйна, за хуманитарни цели.

Главната прокуратура на Украйна обяви, че заместник-главният прокурор Алексей Симоненко се оттегля от поста, без да предостави повече подробности.

Неотдавна Симоненко беше обвинен, че е прекарал ваканция в Испания и според съобщенията е използвал автомобил, принадлежащ на украински бизнесмен.

Отстранени са още зам.-министрите на териториалното развитие Иван Лукеря и Вячеслав Негода, както и техният колега от социалното министерство Виталий Музиченко.

Сменени ще бъдат областните управители на Киев - Олексий Кулеба, на Днепропетровска област - Валентин Резниченко, на Запорожка област - Олександър Старух, на Херсонска област - Ярослав Янушевич и на Сумска област - Дмитро Живицки. 

Самият Володимир Зеленски се закани, че ще извърши редица кадрови промени в правителството и на регионално ниво, заради твърденията за корупция сред хора от от администрацията.

В допълнение Киев забранява на държавните служители да пътуват зад граница, освен ако не е по работа. Володимир Зеленски заяви, че властите имат 5 дни да създадат процедура, по която чиновниците да напускат територията на Украйна.

"Пренебрегването на войната е лукс, който никой не може да си позволи. Продължават ожесточените боеве в основните направления, най-вече в Донбас. Вражеските обстрели и щурмове продължават денонощно, но битката за Донбас и за южните територии продължава. Виждаме какви сили натрупва Русия и знаем как да отговорим", заяви Зеленски.

Освен това украинският президент заяви, че близо 2 млн. украинци са били отведени насилствено в Русия от началото на войната. И обвини силите на Москва, че извършват грабежи. „Крадат зърно и селскостопанска техника от украинските фермери. Изпращат оборудване от фабриките в Русия. Разграбват складове, магазини, домовете на хората.“