Добро Утро, Европа

Рафаел Гроси: Все още има опасност от ядрена авария в Украйна

От Euronews България Euronews България

В специално интервю за Euronews директорът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси предупреди, че все още има опасност от ядрена авария в Украйна.

Той даде пример с несигурната ситуация около Запорожката атомна електроцентрала. Според него трябва да се договори създаването на зона за безопасност, за да се предотврати ядрена катастрофа.

"Инцидент може да се случи по всяко време. Имали сме ситуации, в които тази електроцентрала е била пряко атакувана. Тази военна заплаха продължава. Не е изключено това да се случи отново. Това е истинска война. За съжаление, може да се споразумеем чрез дипломация, а след това отново нещо да се случи. Ето защо сме толкова загрижени. Трябва спешно да се създаде на защитна зона", заяви Гроси.

Агенцията разполага с персонал, който наблюдава най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В момента АЕЦ “Запорожие” не произвежда електроенергия, но все още функционира. Гроси заяви, че разговаря както с Москва, така и с Киев, за да предотврати ескалация. Но диалогът е труден.

"Очевидно е, че трябва да говоря и с двете страни. Това е украински обект, но е под руски контрол. Затова трябва да се уверя, че всички разбират какво трябва да се направи и какво не трябва да се прави. Мисля, че може да се съгласим, че ядрена авария не би била в интерес на никого", каза той.

Въпросът беше на дневен ред и по време на разговорите на Гроси с външните министри на ЕС в Брюксел. Те обсъдиха и преговорите за иранската ядрена сделка, които са в застой. Международната агенция за атомна енергия е гарант по споразумението и иска да изясни информацията за обогатения уран.

"Надявам се, че Иран ще откликне на призива ни и ще мога да пътувам до Техеран и отново да се ангажирам на политическо ниво. Важно е да се гарантира, че там няма да се случи нищо, което допълнително да дестабилизира и без това нестабилния регион", добави Гроси.

ЕС обяви нови санкции срещу Иран. Продължаващите репресии срещу протестиращите допълнително усложняват диалога.