Свят

Байдън и Си Дзинпин: Никога не бива да се води ядрена война

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Лидерите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин се срещнаха в Бали преди началото на срещата на върха на Г-20

Това е първата им среща, откакто Байдън встъпи в длъжност преди близо две години. Си заяви, че сегашното състояние на китайско-американските отношения не е в интерес на двете страни и той очаква с нетърпение да работи с Байдън.

 

Светът очаква, че Китай и Съединените щати ще се справят правилно с отношенията. Трябва да работим с всички държави, за да внесем повече надежда в световния мир, по-голямо доверие в глобалната стабилност и по-силен тласък на общото развитие. Очаквам с нетърпение да работя с вас, за връщането на китайско-американските отношения на пътя на здравословния и стабилен растеж в полза на нашите две страни и на света като цяло.

Си Дзинпин, президент на Китай

Срещата между двамата президенти се проведе в разгара на седемдневната околосветска обиколка на Байдън и на фона на опитите на големите сили да "управляват" различията си, докато се конкурират за влияние на световната сцена в условията на задълбочаващо се напрежение в сферата на икономиката и сигурността. Байдън заяви че САЩ ще продължат да се "конкурират активно" с Китай, но добави, че той не търси конфликт и вярва, че не е задължително да има "нова Студена война с Китай.

Байдън и Си са се съгласили, че "никога не бива да се води ядрена война", защото тя не може да бъде спечелена. Двамата лидери са се противопоставили на използването на заплахи за употреба на ядрени оръжия в Украйна. Става дума за почти неприкритите заплахи от страна на руски официални лица за използване на ядрени оръжия, направени на фона на неуспехите на продължаващата почти девет месеца руска инвазия в Украйна

 

В този момент на големи глобални предизвикателства - от глобалната инфлация през климатичната криза, до бруталната война на Русия срещу Украйна, ние обединяваме възможно най-широката коалиция от партньори, за да постигнем резултати. Китай и Съединените щати трябва да могат да работят заедно за решаване на глобалните предизвикателства, които изискват всяка нация да даде своя принос. Обсъдихме агресията на Русия срещу Украйна, потвърдихме общото си убеждение, че заплахата или използването на ядрени оръжия е напълно неприемливо .

Джо Байдън, президент на САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън е възразил срещу действията на Китай по отношение на Тайван, които по думите му са "все по-агресивни и използващи принуда". Американският лидер е изразил също така опасения за спазването на човешките права от Пекин в Синцзян, Тибет и Хонконг. САЩ води дългогодишната политика за "един Китай". Американският президент заяви, че въпреки дрънкането с оръжия в последно време от страна на Китай, той не вярва, че Китай ще направи опит да нахлуе в Тайван. "Никога не бива да се стига  дотам", смята американския президент.

Срещата им продължи повече от три часа и двамата демонстрираха много добри взаимоотношения, предаде нашият специален пратеник в Бали Надя Ганчева. След нея двамата са намерили допирни точки за затопляне на отношенията и насочването им отново в позитивна посока. 

Надя Ганчева ще предава за цялата мрежа на европейския новинарски канал - като историите и анализите ѝ ще достигат до 400 милиона домакинства в 160 държави, разбира се и до зрителите на Euronews Bulgaria.