Свят

Специално за Euronews Bulgaria: Индонезийският посланик у нас за войната в Украйна, Г-20 и пътя към мира

От Euronews България Euronews България

Всяка година досега, лидерите на Г20 успяват да седнат на една маса и да излязат с една обща позиция и политика по конкретни въпроси. Тази година може да е по-различна.

Година, белязана от войната в Украйна, последиците от пандемията, рецесията и твърде голямото разделение между държавите. Червената линия на разделението – трябва ли Русия да бъде отстранена от Г 20?

Агресори, нашественици, окупатори много неща чухме за нас. Ще си позволя да напомня на нашите западни колеги, че те говореха това в предходните месеци и трябва да кажат какво точно искат. А относно начало на мирните преговори, тези преговори всъщност ги прекъсна Украйна.

Сергей Лавров, външен министър на Русия

Сега, в ръцете на Индонезия, като председател на Г20 е да намери път към помирението. Да създаде терен за диалог. Ден преди срещата на върха в Бали, ще успее ли Индонезия да бъде посланик на мир, отговора търсим от Иуан Богананти - посланик на Индонезия в България.

„Трябва да разбираме, че задачата на Индонезия, като председател на Г20 е, че в сегашната динамична ситуация няма да наруши целостта на Г20. Затова Индонезия гледа напред и мисли за бъдещето на света. Г20 не бива да се проваля, защото Г20 се очаква от обществото и трябва да бъде място за решаване на глобалните предизвикателства, както и да остане релевантно и в полза на света като цяло. Индонезия се е позиционирала като миротвореца между страните“, заяви Н.Пр. Иуан Богонанта.

Междувременно срещата на финансовите министри вече се провали в това отношение и общо становище нямаше. А страните бяха разделени в позициите си по руската инвазия в Украйна.

„Председателството на Индонезия на страните от Г20 тази година изглежда, че е най-сложното председателство въобще. Ние се сблъскваме с редица предизвикателства и кризи, а дори и в нормална ситуация преговорите в Г20 никога не са били лесни. В тази извънредна ситуация се изискват ангажираност и добра воля от всички страни, за да е сигурно, че дискусиите в Г20 няма да спрат. Така че успехът на Г20 не е в ръцете на една или две държави, а в ръцете на всички членове на Г20, защото това е колективна отговорност“, каза още посланикът.

„Индонезия е миролюбива страна, дори във външната си политика. Г20 е един от малкото икономически форуми, които могат да отговорят на настоящата глобална криза. Залогът е твърде голям, ако Г20 се провали, защото засяга животът на милиарди хора по света, особено в развиващите се страни. Това, което искаме за света е стабилност и мир, за да може да растем икономически“, допълни Н.Пр. Иуан Богананта.

А пред икономиката се очертават тежки времена, смятат експертите. Затова и липсата на обща позиция на най-силните икономики притеснява всички. Защото това може да означава само едно - освен рецесия и финансова криза, се отваря и все по-сериозна политическа криза в световен мащаб.

„Ние може да се учим всички един от друг.  Ние също може да се учим от вашата култура, религия и политика. Едно от основните неща, които Индонезия притежава е толерантност към различните общности, които живеят заедно. Ние сме държавата с най-голямата мюсюлманска общност, но също така сме признали редица други религии. Това е държава с повече от 300 етноса, всеки със собствен диалект, така че ние сме модел за хармоничен мултикултурен живот“, посочи посланикът.

По неговите думи фокусът на индонезийското председателство тази година е да постигнем глобално икономическо възстановяване чрез приоритизаране на здравните грижи, дигитализацията и енергийния преход.

„Чрез тези приоритети Индонезия прави най-доброто, за да допринесе за по-добър свят. Възстановяваме се заедно, възстановяваме се по-силни. И продължаваме да полагаме всички усилия“, каза още Негово превъзходителство Иуан Богананта.

Вижте повече във видеото.