Свят

Байдън и Си Дзинпин ще разговарят на четири очи

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Дългоочакваната среща между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин ще се осъществи в понеделник в кулоарите на форума на Г-20 в Индонезия – на фона на все по-изострените отношения между Вашингтон и Пекин. 

Байдън обяви и темите, които иска да обсъдят – сред които самоуправляващият се остров Тайван, който Китай разглежда като неразделна част от своята територия, търговската политика и отношенията на Пекин с Москва.

 

Това, което искам да направя, когато разговаряме, е да представя кои и какви са нашите червени линии, да разбера какво приема като основни национални интереси на Китай и да изложа какви са интересите на Съединените щати. И да определя дали влизат в конфликт помежду си. И ако това е така, как да го разрешим.

Джо Байдън, президент на САЩ

Лидерите на двете най-големи икономики в света ще разговарят за първи път на четири очи след като Байдън пое президентския пост. Срещата ще се проведе броени седмици, след като Си Дзинпин беше преизбран за трети пореден петгодишен мандат начело на Китайската комунистическа партия.

 

Отношенията между САЩ и Китай се влошиха наистина бързо през последните години заради несъгласия относно търговията, политиката за Тайван, проблемите с правата на човека, това са само някои неща. Това наистина е възможност за двамата лидери да се срещнат лично и да обсъдят тези трудни въпроси, както и области за сътрудничество.

Патриша Ким, експерт по отношенията между САЩ и Китай, институт “Брукингс”

От Белия дом дадоха сигнал, че нямат големи очаквания за резултати от срещата. 

 

Не мисля, че трябва да разглеждате тази среща като такава, на която ще бъдат обявени конкретни резултати. По-скоро двамата лидери ще дадат насоки на своите екипи да работят в редица области, области, в които имаме различия и области, в които можем да работим заедно.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност 

Напрежението около Тайван нарасна, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети острова през август, а от Пекин отговориха с мащабни военни учения в района.

За разлика от предишни американски президенти Байдън неколкократно е повтарял, че САЩ ще защитят Тайван в случай на китайска инвазия.

От Белия дом контрират подобни коментари с позицията - че нямат ангажимент да защитават Тайван, но все пак не изключват този вариант.

В същото време Си Дзинпин призова Китайската народноосвободителна армия да бъде по-боеспособна, в случай че трябва да участва във военни действия.