Европа

МААЕ: Има напредък по въпроса за създаването на зона за ядрена безопасност

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Постигнат е напредък в обсъждането на въпроса за създаването на зона за ядрена безопасност и защита около Запорожката АЕЦ. Продължават преговорите около централата, обяви генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси. Той отново е в Киев, където се срещна с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Казвам много ясно, че спешно е необходима защитна зона. Трябва да се признае, че Запорожската атомна електроцентрала не може да бъде военна цел от какъвто и да е вид по какъвто и да е начин - планиран или непреднамерен. Ето защо се опитваме да работим по периметъра, опитваме се да работим по начин, който може да я изключи от всякакъв обмен. Това е основата, която обсъждах там, и това, което обсъждам тук.

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия

Генералният директор на МААЕ пристигна в Киев, за да продължи работата по съгласуване на условията на споразумението за осигуряване на безопасността на АЕЦ. На 11 октомври той посети Санкт Петербург, където се срещна с руския президент Владимир Путин. Преди визитата си в Русия той посети Украйна и обсъди с украинския президент Володимир Зеленски въпросите за сигурността на централата.

Запорожката АЕЦ е най-голямата от действащите в момента в Европа. Русия пое под контрола над нея на 28 февруари, в първите дни след нахлуването си в Украйна. В началото на септември станцията беше посетена от мисия на МААЕ, ръководена от Гроси. След като те напуснаха станцията, служители на агенцията останаха в нея като наблюдатели. По-късно бе публикуван доклад, призоваващ за създаване на зона за безопасност около централата за предотвратяване на аварии поради военни действия.

Междувременно отново имаше удари с ракетни снаряди в Запорожието, които доведоха до избухване на пожари. Пострадала е и инфраструктурата. Началникът на администрацията предупреди, че са възможни още експлозии, и призова жителите да спазват правилата за безопасност.

Киев е загубил контрола си на над 73% от Запорожската област. Град Запорожие, в който живее почти половината от населението на региона, остава под контрола на украинските въоръжени сили.