Европа

Руският посланик в Берлин за танковете: Изключително опасно решение

От Euronews България Euronews България
Sergei Nachaev Посланикът на Русия в Германия Сергей Нечаев.

Посланикът на Русия в Германия Сергей Нечаев разкритикува решението на Берлин да одобри доставките на танкове "Леопард 2" за Украйна.

"Това изключително опасно решение извежда конфликта на ново ниво на конфронтация и противоречи на изявленията на германските политици за нежеланието на Германската федерация да се намесва в него", е цитиран Нечаев в изявление, разпространено от посолството.

По-рано днес германското правителство съобщи, че Германия дава зелена светлина за доставки на 14 танкa "Леопард" 2А6 за Украйна.

Това решение е в съответствие с добре познатата ни линия за подкрепа на Украйна по най-добрия възможен начин. Действаме в тясна координация на международно ниво", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

 

Границите не трябва да се променят чрез агресия.

Германският канцлер Олаф Шолц

"Целта е бързо да се съберат два танкови батальона с танкове „Леопард“ 2 за Украйна", заяви той в обръщение към Бундестага. Обучението на украинските сили за използване на танковете "ще започне скоро" в Германия.

Пакетът е договорен след интензивни разговори със съюзниците на Украйна и включва също логистика, боеприпаси и поддръжка на бойните танкове, добави Шолц.

Той добави, че Германия ще предостави танкове заедно със САЩ. Германският канцлер е решил да позволи и на други държави като Полша да направят това, съобщи вчера „Шпигел“.

Други съюзници, например в Скандинавия, възнамеряват да се присъединят към Германия и да доставят свои танкове „Леопард“ на Киев, съобщава изданието.