Свят

Heavy Metal: Какво представляват танковете Leopard 2 и защо Украйна ги иска?

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Lithuania NATO Exercise 22299363292996 Основният боен танк на германската армия Leopard 2A6 участва във военното учение на НАТО "Железен вълк 2022-II" на полигона в Пабраде, северно от столицата Вилнюс, Литва, в сряда, 26 октомври 2022 г. Снимка: AP

„Мога да ви благодаря стотици пъти и това ще бъде абсолютно справедливо и честно.Но стотици "благодаря" не са стотици танкове", заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на срещата на представители на отбраната в Рамщайн, Германия, тази седмица.

С наближаването на една година от началото на войната в Украйна, Киев настоява пред западните си съюзници да предоставят модерни бойни танкове за борбата с руските сили. И има един конкретен модел, който украинците искат - германският Leopard 2.

Днес германското правителство потвърди, че ще предостави на Украйна бойни танкове Leopard 2 и ще одобри исканията на други държави за същото. Канцлерът Олаф Шолц заяви, че Германия "действа в тясна координация" със своите съюзници.

 

Какво представляват танковете Leopard 2?

Германия представя бойните танкове Leopard 2 през 1979 г., по време на Студената война. По данни на Европейския съвет за външна политика тези бойни танкове с дизелово гориво се използват от: Австрия, Дания, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария и Турция. Те са използвани и в конфликтите в Сирия, Афганистан, Босна и Косово.

Той е проектиран от западногерманския оръжеен производител Krauss-Maffei Wegmann, за да замени оригиналния танк Leopard, влязъл в употреба през 1965 г. Leopard 2 е по-усъвършенстван от много от танковете от съветската епоха, използвани от руските и украинските сили.

Екипажът на 55-тонния танк е от четирима души, с операционен обхват около 340 километра, а максималната скорост - около 68 километра в час.

Leopard 2 разполага и с множество елементи, предназначени за защита на екипажа. Разпределеното съхранение на боеприпаси предотвратява опустошителните експлозии, наблюдавани при руските танкове Т-72, където боеприпасите се съхраняват под екипажа.

Също така използва стандартизирани 120-милиметрови боеприпаси на НАТО, което би осигурило на Украйна достъп до по-голям набор от доставчици в сравнение с настоящите й танкове, които изискват 125-милиметрови боеприпаси.

 

Колко са танковете Leopard 2 и къде са разположени?

Изследователите смятат, че в Европа има повече от 2000 танка Leopard 2. Според Международния институт за стратегически изследвания повече от половината от тях са по-старите варианти 2А4 и 2А5, включително повече от 200, които се намират на склад в самата Германия.

В миналия вторник говорител на германския оръжеен концерн Rheinmetall заяви пред местни медии, че компанията може да достави 139 бойни танка Leopard на Украйна, ако е необходимо, съобщи Ройтерс, въпреки че някои от тях няма да пристигнат до края на годината или в началото на 2024 г.

Много от тези, които вече са изнесени от Германия, са изпратени в европейски страни или в държави - членки на НАТО, като Канада и Турция. Други държави, които са закупили танкове Leopard 2, са Сингапур, Чили и Катар.

Украйна се е фокусирала върху Leopard 2 отчасти защото има много такива в Европа, откъдето те могат да бъдат транспортирани до бойното поле сравнително лесно. Но съгласно споразуменията със страните купувачи германското правителство трябва да одобри всяко прехвърляне.


Защо Украйна ги иска?

Откакто Русия започна инвазията си в Украйна през февруари миналата година, танковете заемат видно място на бойното поле.

Украйна заяви, че има спешна нужда от по-тежка броня във войната си срещу руската инвазия. Киев разполага с ограничен брой танкове, повечето от които са от съветската или постсъветската епоха.

От своя страна Украйна разчита предимно на танкове Т-72 от съветската епоха. Западът вече е доставил други бронирани машини и обеща да изпрати още, включително бойни машини Bradley и Stryker от САЩ, както и наскоро обявена доставка на танкове Challenger 2 от Великобритания.

Но нито един от тях не притежава комбинацията от точност, огнева мощ и мобилност на модерните бойни танкове, произвеждани от Германия и САЩ. Украински официални лица заявиха, че тези танкове могат да бъдат ключът към бърза украинска победа - може би още тази година.

Това е по-розова картина от тази, която рисуват западните военни експерти.

"Няма сребърен куршум. Няма едно нещо, което да промени изцяло целия конфликт", казва пенсионираният генерал-лейтенант от армията на САЩ Бен Ходжис пред американското обществено радио NPR.

Все пак западните танкове биха могли да изиграят роля тази пролет, когато се очаква както Русия, така и Украйна да започнат подновяване на усилията в конфликта, каза той.

Украйна предполага, че се нуждае от 300 танка, докато западните анализатори смятат, че 100 вероятно биха могли да променят баланса на войната.