Свят

Талибаните в Афганистан покриха лицата и на манекените по магазините

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Под властта на талибаните манекените в магазините за рокли в афганистанската столица Кабул представляват страховита гледка - главите им са обвити в алуминиево фолио, платнени торби или черни найлонови пликове.

 

Когато министерство на порока и добродетелта започна работа, няколко пъти идваха в магазина ми. Казаха ми да покрия лицата на манекените, въпреки че им отвърнах, че това няма как да стане. Но трябваше да го направим, защото ни беше наредено. Това се отрази на работата ни, защото когато клиентите идват в магазина ни, първото нещо, което забелязват, са покритите лица на манекенките и не купуват.

Муслим Рахими, собственик на магазин

Това е лека отстъпка - първоначалната идея на талибаните беше целите манекени или техните глави да бъдат премахнати. Обясниха заповедта със стриктно тълкуване на ислямския закон, според което статуи и изображения с човешка форма са забранени, тъй като те могат да бъдат почитани като идоли.

 

Не сме идолопоклонници и не се покланяме на тези манекени. Когато ни наредиха да ги покрием, бяхме много тъжни, но нямахме друг избор, освен да изпълняваме заповедите. Намираме се в ситуация, в която каквото и да наредят управниците, трябва да го следваме. Но ако заради тези манекени, положението в Афганистан се подобри, съм готов да ги изгоря всички наведнъж.

Абдул Самад, собственик на магазин

„Служителят на отдел "Пороци и добродетели" от полицейския участък дойде и ми каза да покрия главата на манекена с найлонова торба. Макар че за мен това беше смешно предложение, помолих моя работник да донесе няколко торбички и ги покрихме. Знам, че е глупаво, но нямахме друг избор. Това се отразява и на бизнеса ни“, казва Зайнудин Маруф, шивач на традиционни женски дрехи. 

Откакто се върнаха на власт, талибаните все повече налагат сурово тълкуване на ислямското право и силно ограничават свободите – особено тези на жените и момичетата.