Европа

Проучвания сочат, че доверието на гражданите към ЕС е намаляло

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Демокрацията, върховенството на закона и основните права на човека са най-важните ценности на Европейския съюз. Те обаче бяха разклатени през последните години. През 2022 г. членове на Европейския парламент бяха обвинени в участие в корупционен скандал "пари срещу влияние", в който се твърди, че са замесени Катар, Мароко и Мавритания. Година и три месеца по-късно, Европейският парламент заведе дело срещу Европейската комисия във връзка с освобождаването на замразени средства за Унгария - страна, за която твърди, че не е спазила стандартите за независимост на съдебната власт, заложени в договорите на ЕС.

Виждам много самодоволство в европейската политическа класа в целия политически спектър, от дясно до ляво. Хората, които се кандидатират за избори, казват: ами, европейските граждани вероятно са забравили за това, а аз не вярвам в това. Смятам, че има нещо много дълбоко, което трябва да се свърже с "Катаргейт" и няколко други малки или по-малки скандала, че последиците оттогава насам сочат, че в институциите съществува култура на безнаказаност.

Алберто Алемано, професор по право на ЕС в университета "Жан Моне" в Париж

С наближаването на европейските избори доверието в европейските институции е подложено на по-строг контрол. Според последното проучване на Евробарометър втората най-голяма заплаха за демокрацията за хората в целия блок е нарастващото недоверие и скептицизъм към демократичните институции.

„Бих казал, че те трябва да отговарят на ценностите и стандартите, които се изискват от 27-те държави членки. Когато става въпрос за върховенство на закона и въпрос за почтеност на публичните институции. Те обаче не са го направили. За съжаление има двоен стандарт между комисията в Парламента и държавите членки по отношение на стандартите, които те изискват, когато става въпрос за тези въпроси, и стандартите, които те поставят пред себе си. И докато това несъответствие не бъде балансирано или преодоляно, тогава доверието в очите на избирателите към институциите ще продължи да намалява“, споделя Николас Айоса, директор на Transparency International EU.

Експерти споделят, че една от основните задачи на следващия европарламент ще бъде да си върне пълното доверие на всички европейски граждани.