Свят

Най-малко трима души са загинали след руска атака в украинското село Гуляйполе

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко трима цивилни са били убити, а други няколко са били ранени при руска атака срещу село Гуляйполе в югоизточната част на Запорожка област. От своя страна украинските сили съобщиха, че са унищожили 17 бойни дрона, изстреляни през нощта. По-рано президентът Володимир Зеленски предупреди, че Украйна може да изчерпи ракетите си за противовъздушна отбрана, ако Русия продължи интензивната си кампания за бомбардировки на далечни разстояния. Зеленски също така каза, че се надява той и швейцарският президент Виола Амхерд до дни да определят дата за провеждане на световна среща на върха за мир в Швейцария с участието на близо 100 държави. Кремъл отвърна, че подобна среща би била безсмислена, ако тя не участва в нея. Киев и преди е предлагал провеждането на световна среща на върха за мир, но е заявявал, че Москва няма да бъде поканена. 

Полагаме всички усилия, за да гарантираме, че светът ще продължи да подкрепя Украйна и ще види колко героичен е нашият народ. Русия заслужава да бъде победена за всичко, което прави, и за терора, който причинява. Ако те продължат да нападат Украйна всеки ден по начина, по който го правят през последния месец, може да ни свършат средствата за отбрана. Партньорите ни знаят за това.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Украинските сили все още контролират град Часив Яр в Източна Украйна въпреки опитите на руските войски да пробият отбраната им. Това заяви главнокомандващият Олександър Сирски. Изказването му идва след като руската информационна агенция РИА цитира официално лице, според което силите на Москва са навлезли в покрайнините на града, който Кремъл разглежда като важен пункт за разполагане на войските на Киев. Украинските военни допълниха, че докладът не е верен. Те обаче съобщиха, че на места в Украйна руските сили напредвали и отблъскването им било "трудно. Особено трудна е била ситуацията в източната част на Донецка област и района около Бахмут.