Европа

Войната в Украйна: Най-малко един човек е загинал след руски въздушни удари

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Ukraine (3)

Най-малко 1 човек е загинал при руски удари в украинската област Лвов. Това съобщи губернаторът на областта. Според украинските сили през нощта Москва е изстреляла 16 ракети и 11 безпилотни самолета срещу Украйна. В изявление в Telegram те допълват, че са успели да свалят девет от безпилотните самолети и девет от ракетите. Не се посочват целите им. В продължение на повече от седмица Русия значително засили кампанията за въздушни удари срещу украински енергийни съоръжения, причинявайки значителни щети. От своя страна Най-голямата частна енергийна компания в Украйна, ДТЕК, заяви, че пет от шестте ѝ централи са повредени или унищожени, като 80% от производствения ѝ капацитет е загубен. 

 

Нашите енергетици, ремонтни екипи и строители работят неуморно през цялата седмица. В момента Русия извършва такива отвратителни нападения, опитвайки се да изцеди енергията на Украйна. Изпратихме необходимите сигнали и конкретни искания до всички наши партньори, които разполагат с необходимите системи за противовъздушна отбрана и ракети. Америка, Европа и другите партньори знаят точно от какво се нуждаем.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

По-рано френският министър на отбраната Себастиен Лекорню заяви, че Париж ще достави "стотици" бронетранспортьори и противовъздушни ракети като част от нов пакет за помощ на Украйна. На свой ред руският президент Владимир Путин подписа указ за определяне на рутинната пролетна наборна кампания, с който се призовават 150 000 граждани за задължителна военна служба. Всички мъже в Русия са задължени да преминат едногодишна военна служба или равностойно обучение по време на висшето образование, след като навършат 18 години. През юли миналата година долната камара на руския парламент гласува за увеличаване на максималната възраст, на която мъжете могат да бъдат призовани, от 27 на 30 години. Новото законодателство влезе в сила на 1 януари 2024 г.