Свят

"Urbi et Orbi": Папа Франциск призова за прекратяване на войните в Газа и Украйна (Обновена)

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Global_And
Диана Радева Диана Радева Водещ
Pope Francis AP

Папа Франциск отправи силен призив за прекратяване на войните в Газа и Украйна, съобщава БиБиСи.

"Мирът не се постига с оръжие", каза папата в традиционното си великденско послание "Urbi et Orbi" (към града и света) от централния балкон на базиликата "Свети Петър" във Ватикана.

Той призова за прекратяване на сраженията между Израел и Хамас в Газа, както и за освобождаване на всички заложници, държани от Хамас.

Папа Франциск призова също за размяна на военнопленници между Русия и Украйна във войната между тях, която навлезе в третата година. „Призовавайки за зачитане на принципите на международното право, изразявам надеждата си за общ обмен на всички затворници между Русия и Украйна“, каза той, цитиран от Франс прес.

 

Днес католическият свят празнува Великден. По време на Пасхалното бдение папа Франциск призова вярващите да се радват и да имат надежда, въпреки личните и глобалните политически кризи.

Той спомена безпощадността на омразата и жестокостта на войната, които разбиват копнежа за световен мир, а също така егоизма и безразличието. Папата не показа признаци на умора, въпреки че службата в присъствието на 6 хиляди вярващи продължи два часа и половина. Той отмени участието си в Кръстния път в последния момент и това повдигна нови въпроси за здравето му. 

 

Поздравявам всички наши сънародници от католическата и арменската общност, които днес празнуват Възкресение Христово. Това написа в социалната мрежа "X" президентът Румен Радев. Нека вярата, силата на духа и надеждата продължават да ни сплотяват, заяви още Радев.

А какви са традициите и обичаите, които спазват половината християни по света - от Рим, Италия разказа Жана Яковлева. Вижте във видеото: