Цвят

В навечерието на католическия Великден: Шоколадовите изделия стават все по-скъпи

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В един от най-старите магазини за шоколад в Женева, продавачите бързат да обслужат своите клиенти преди католическия Великден да започне. 103-годишният магазин, наречен La Bonbonniere, предлага всякакви шоколади, включително и шоколадов бар. Веригата не е толкова засегната от повишаването на цените на какаото, както други страни, например Гана и Кот д'Ивоар. Промяната на метеорологичните условия – включително въздействието на климатичното явление Ел Ниньо, което включва затопляне на водите на Тихия океан, влияе на производството на какао. Тази година купувачите в Европа, Съединените щати и други страни плащат повече за традиционните си бонбонени яйца и зайци.

Великден е наистина важен сезон за производителите на шоколад в Швейцария. За нас това е най-големият период след Коледа - продажбите са огромни.

Шантел Лубе, изпълнителен директор на шоколадов магазин

Швейцарското правителство твърди, че страната е дом на най-големите консуматори на шоколад на човек в света - близо 11 килограма през 2023. От браншовата асоциация ChocoSuisse заявиха, че вътрешното потребление е спаднало в сравнение с нивото през 2022 г., отчасти поради повишаването на цените.

Някои по-малки предприятия в други страни обаче, изпитват затруднения да се справят със скока на цените на какаото, докато продажбите им намаляват.

Шоколади Сандрин в югозападната част на Лондон, в който се продават ръчно изработени белгийски шоколадови бонбони, се бори да оцелее след десетилетия работа.

От 2020 г. цената на какаото се е повишила и това се отразява на нас. Обикновено поръчвам по 200 или 300 килограма от Белгия. Борим се да дадем много добро качество на нашите клиенти и да не вдигаме цената.

Ниаз Мардан, собственик на магазин Сандрин в Лондон

Ниаз е освободила двамата си служители и разчита на продажбите по Великден и Коледа. Тя заявява, че кризата с разходите за живот и слабата икономика в Обединеното кралство карат хората да се тревожат повече за храната, отколкото за шоколада.