Европа

Преди Великден: Засилено наблюдение и проверки в Рим и Ватикана

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Въпреки дъждовното време туристите в Рим се наслаждават на великденските празници, както обикновено. Но след терористичната атака в Москва Италия повиши нивото на сигурност.

От вътрешното министерство обявиха, че ще бъдат засилени наблюдението и проверките, като особено внимание ще се обърне на местата, където се събират много хора. Допълнителни мерки са въведени в Рим от Разпети петък до Великден.

От 7 октомври италианското правителство е експулсирало от страната около 50 души, за които се твърди, че имат връзки с терористични организации. Няколко района на Рим бяха засегнати от засилени мерки за сигурност като места за поклонение, включително синагоги. Туристите обаче не изглеждат особено притеснени.

Хубава ваканция, както бяхме планирали. Нещата се получиха, няма никакъв ефект върху нас от терористи или от войните, които бушуват в света. Почивката ни върви много добре.

Флориан – турист от Германия

Във Ватикана, където се провеждат всички основни тържества за Възкресение Христово, са въведени допълнителни полицейски проверки. Местните жители не са особено притеснени. По-фокусирани са върху вероятността за ескалация на войната в Украйна и евентуалното въвличане на Европа в нея.

„Потенциалната ескалация и на двата конфликта е много по-тревожна и е водеща тема за разговор сред по-младите хора. Това ни тревожи най-много“, споделя млада жена.

„Притеснен съм много от евентуална ескалация на войната в Украйна и в Близкия изток. За Рим тероризмът не представлявал заплаха в последните няколко години“, казва друг гражданин.

В допълнение към националните мерки, полицията следи интернет, за да засече превантивно съмнителна дейност, която би могла да представлява заплаха за сигурността на Италия.

 

Джорджа Орланди – Euronews, Рим