Свят

Атентат по време на католическа молитва във Филипините

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко четирима души загинаха след взрив по време на католическа молитва в южната част на Филипините. Инцидентът е станал във физкултурния салон на Държавния университет Минданао в град Марауи. Други 42 души са получили предимно леки наранявания.

Това съобщиха властите и добавиха, че ситуацията е "под контрол". Според разследващите взривът вероятно е причинен от граната или самоделна бомба. 

"Предупредихме всички наши части в Минданао. Работим заедно с филипинската национална полиция в района на Манила. Ще работим заедно, за да можем да открием извършителите на тази терористична атака“, каза Генерал Ромео С. Браунър младши, началник на щаба на въоръжените сили на Филипините.

През 2017 г. Марауи бе арена на петмесечна битка между правителствените сили и бойци, свързани с "Ислямска държава". Предполага се, че бойците, известни като "Даула Исламия-Мауте", стоят зад експлозията. Това заяви командира на полицията в района бригаден генерал Алън Ноблеза. Той допълни, че 11 бойци са загинали при сблъсък с филипинската армия миналия петък в съседния град Дату Хофер Ампатуан. Близо 80 % от 113-милионното население на страната са католици и не е необичайно училищните физкултурни салони и дори търговските центрове да бъдат определяни за места за неделни молитви.