Европа

Ислямист уби един и рани двама туристи с нож и чук в центъра на Париж

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Един човек е загинал, а други двама са били ранени при нападение с нож и чук в центъра на Париж. На ранените е била оказана помощ от службите за спешна помощ.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманин съобщи, че нападателят се е насочил към туристите в района на Ке дьо Гренел, който се намира близо до Айфеловата кула. Той добави, че е бил арестуван 26-годишен френски гражданин, известен на службите за сигурност. По думите му заподозреният се е приближил до двойка туристи и е намушкал смъртоносно с нож германски гражданин. След това мъжът е бил преследван от полицията и е нападнал други двама души с чук, преди да бъде спрян с електрошок и арестуван.

Убиецът е крещял „Аллах акбар“, преди да бъде арестуван. Полицейският източник заяви, че нападателят изповядва радикален ислям и има психично разстройство. Той е казал, че "не може да понася убийствата на мюсюлмани по света".

Шофьор на такси, който станал свидетел на жестоката сцена, е опитал да се намеси. След това нападателят е преминал на другия бряг на река Сена, атакувайки други хора и ранявайки един от тях с чук, докато полицията го преследва.

Френският министър-председател Елизабет Борн осъди жестоката атака.

„Няма да се поддадем на тероризма“, каза премиерът в коментар за случилото се.

Президентът Еманюел Макрон изпрати съболезнованията си на семейството на германеца, убит при "терористична атака" в Париж.

"Заподозреният нападател беше арестуван "бързо" и сега трябва да се въздаде справедливост "в името на френския народ", написа Макрон в X.

Извършителят на нападението с нож вече е бил осъден през 2016 г. на "четири години затвор" за планиране на друг подобен акт.

"През 2016 г. лицето е било арестувано от френската агенция за национална сигурност, преди да извърши планирания акт", каза министър Дарманен.

Франция претърпя няколко терористични атаки от ислямистки екстремисти, включително самоубийствените атаки в Париж през ноември 2015 г., за които групировката "Ислямска държава" пое отговорност. Тогава бяха убити 130 души.

През последните години имаше относително затишие, въпреки че официални лица предупредиха, че заплахата остава.

Напрежение във Франция, дом на голямо еврейско и мюсюлманско население, се повиши след атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври и ответния израелски удар в Ивицата Газа.

Сигурността в Париж е засилена, тъй като столицата се подготвя за домакинството на Летните олимпийски игри през 2024 г.

През октомври учителят Доминик Бернар беше убит в северния френски град Арас от млад радикализиран ислямист от кавказкия регион на Русия.