Европа

Електрозахранването в Украйна търпи огромни щети от непрестанните руски удари

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В момента когато руска ракета поразява украинска електроцентрала, контролният оператор Тарас остава на позицията си. Той обслужва контролния панел на съоръжението. Това е важна задача, която изисква от него да се фокусира и да предостави време на колегите си да избягат. След оглушителните взривове е последвал облак дим, а след това тъмнина. Избухнали са пожари, а шрапнели пробиват покрива на огромния комплекс, като предизвикват срутване на отломки върху работниците. Следвайки протоколите, Тарас изключва централата, работеща с въглища.

Операторите бяха точно тук. Тук са дори столовете им, или по-скоро това, което е останало от тях. Сега цялото съоръжение е неизползваемо.

Тарас, работник в електроцентралата

При нападението на 22 март Русия е изстреляла над 60 взривяващи се дрона и 90 ракети в цяла Украйна. Това е най-тежкото нападение срещу енергийната инфраструктура на страната от началото на пълномащабната инвазия. Атаката отразява подновения фокус на Русия върху нанасянето на удари по украински енергийни съоръжения. Обемът и точността на последните атаки разтревожиха защитниците на страната, които твърдят, че силите на Кремъл вече разполагат с по-добра разузнавателна информация и нови тактики. Те допълват, че Москва очевидно се е научила и как да се възползва от пропуските в украинската противовъздушна отбрана.

Никога през живота си не съм виждал такова ниво на разрушаване на електроцентрала. За съжаление това се случи при нас. Преди няколко седмици казах, че фактът, че зимата е свършила, не означава, че руснаците ще спрат да атакуват нашата гражданска инфраструктура.

Максим Тимченко, главен изпълнителен директор на DTEK

„Защото те нападат дори цивилни граждани. Те атакуват начина, по който искаме да живеем. И, разбира се, наш дълг е да направим всичко възможно, за да възстановим нормалния си живот“, допълва Тимченко.

DTEK, най-голямата частна енергийна компания в Украйна, е загубила 80% от капацитета си за производство на електроенергия. Заради тези атаки и липсите на системи за противовъздушна отбрана, властите в Киев отново призоваха за изпращане на повече средства. Освен това, управляващите заявиха, че ще направят всичко възможно, за да възстановят захранването на всички близо милион и 900 хиляди души, останали без ток.