Европа

Какво следва за Украйна след новия закон за мобилизацията?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

По-рано тази седмица Украйна понижи възрастта си за военна служба от 27 на 25 години. Страната се опитва да попълни редиците си, отразявайки войната с Русия, която продължава вече втора година. Президентът Володимир Зеленски подписа три законопроекта, насочени към укрепване на обсадените въоръжени сили и складовете с оръжия и боеприпаси на страната. Зеленски заяви, че не е готов да каже публично колко нови военни попълнения ще са необходими на украинската армия. Според статистиката на украинското Министерство на Отбраната през октомври военните в страната са били близо 800 000 души.

Аз съм против войната. Колкото по-млади са хората, толкова по-трудно е да осъзнаем, че те отиват на сигурна смърт. Според мен, ако отиваш на война, трябва да си добре подготвен. Не по отношение на обучението, а трябва да си поживял преди това.

Михайло Ставицки, 50 г., куриер за доставки

Принудителната военна служба е чувствителен въпрос на фона на нарастващия недостиг на пехота и боеприпаси в Украйна. Поради този недостиг, Русия успя да вземе надмощие в сраженията. Собствените проблеми из редиците на Русия досега ѝ пречеха да се възползва напълно от предимството си. Средната възраст на войниците и от двете страни е над 40 години, твърдят военни анализатори. Някои украинци се притесняват, че намаляването на минималната възраст за наборна служба на 25 години и изтеглянето на повече млади хора от работа може да има обратен ефект, като нанесе допълнителни вреди на опустошената от войната икономика.

Законът за военната повинност означава, че украинците не са готови да капитулират, че украинците ще се защитават, че е малко вероятно да има дипломатическо уреждане на тази война, просто защото, както чухме от Путин, той е готов за още война. Той не воюва само с Украйна. Неговият основен враг са Съединените щати и тяхното присъствие в Източна Европа.

Орисия Луцевич, ръководител на форума за Украйна и заместник-директор на програмата за Русия и Евразия в мозъчния тръст „Чатъм хаус“ в Лондон

Първоначалният ентусиазъм за директни сражения срещу силите на Кремъл е намалял, въпреки че обществената подкрепа за защитаването на страната остава висока. Понастоящем Украйна забранява на мъжете на възраст под 60 години да пътуват в чужбина. Много украински мъже избягват призоваването в армията, като се крият у дома или се опитват да се измъкнат от битката с подкуп.