Свят

Столтенберг: Дългосрочната подкрепа за Украйна ще изпрати важно послание на Русия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министрите на външните работи на НАТО се срещнаха в Брюксел за двудневен форум, на който ще дискутират важни теми за Алианса. Сред темите е това как да се постави военната подкрепа за Украйна на дългосрочна основа. Те ще обсъдят и предложение за петгодишен фонд на стойност 100 млрд. евро. На масата ще бъде и план, който се разглежда като начин за "защита от Тръмп" на помощта за Киев. Според експерти предложенията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще дадат на западния алианс по-пряка роля в координирането на доставките за Украйна.

Подкрепата за Украйна трябва да зависи в по-малка степен от краткосрочни доброволни предложения и в по-голяма степен от дългосрочни ангажименти на НАТО. По този начин ще дадем на Киев това, от което се нуждае, а именно дългосрочна, предвидима и стабилна подкрепа, а това ще изпрати и важно послание на Москва.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Плановете обаче срещнаха смесени реакции. Дипломатите заявиха, че в НАТО все повече се налага мнението, че е време военната помощ за Украйна да бъде поставена на по-устойчива основа и че алианса е в най-добра позиция да направи това. Те обаче заявиха, че не е ясно дали сумата от 100 млрд. евро ще бъде приета и как ще бъде финансирана. Унгарският външен министър Петер Сиярто "категорично заяви, че Унгария няма да подкрепи предложения, които могат да приближат алианса към война или да го изместят от отбранителна към нападателна коалиция".

От своя страна министърът на външните работи на Германия Аналена Баербок определи плана като "правилен и важен", а латвийският и колега Крисянис Каринс също го приветства. Той предложи вноските да бъдат процент от БВП на всяка страна членка. Други министри заявиха, че трябва да се разгледат подробностите, включително как ще се финансира.

Tрябва да продължим да подкрепяме Украйна с всичко, което имаме. Защото тя осигурява нашата свобода, нашата демокрация и нашия мир.

Аналена Баербок, външен министър на Германия

Решенията на НАТО изискват консенсус между 32-те му членове. По време на двудневния форум ще бъде отбелязана и 75-ата годишнина от основаването на НАТО и ще се подготви срещата на върха на лидерите на алианса във Вашингтон през юли.