Европа

България в НАТО: Отбелязваме 20 години членство в най-могъщия военен съюз в света

От Euronews България Euronews България

Отбелязваме 20 години от присъединяването си към НАТО. Честванията започнаха с национална конференция и завършиха с тържествен концерт в центъра на София.

„Присъединяването ни към този най-мощен военен съюз на нашето съвремие – НАТО, е всъщност и присъединяване към едно пространство на споделените демократични ценности, на свобода и мир, на зачитане на човешките права и на върховенството на закона“, заяви президентът Румен Радев.

По думите на премиера в оставка акад. Николай Денков присъединяването ни към НАТО е първото и най-голямото постижение на България, предопределило завръщането на страната в европейската демокрация.

„Днес алиансът е символ на сигурност, 75 години по-късно НАТО доказа, че може да се адаптира към заплахите и променящият се глобален свят. Обединението ни прави по-защитени и сигурни“, каза Денков.

Сред официалните лица на на събитията, свързани с честванията на годишнината, бяха още вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, както и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев.


Още шест държави честваха две десетилетия в НАТО

Освен България, на днешната дата още 6 държави от Източна Европа отбелязаха 20 години от присъединяването си към НАТО. Това са Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения.

Говорейки на церемония в град Бърдо при Краню президентът на Словения Наташа Пирц Мусар заяви, че решението за присъединяване към Алианса е било „правилното“.

Взехме това решение и то беше правилното. Като станахме член, спечелихме не само членство в отбранителен съюз, но и признание, че сме част от среда, основана на демокрация, върховенство на закона, зачитане на човешките права, териториалната цялост и суверенитет.

Наташа Пирц Мусар – президент на Словения

„Без сигурност, и другите социални дейности не могат да функционират. Без сигурност няма развитие и просперитет. Ето защо политиците и обществото трябва да подкрепят модерна система на национална сигурност“, каза президентът на Словения.

Във Вилнюс беше отбелязана 20-ата годишнина от членството на Литва в НАТО. В речта си литовският президент каза, че тържествата се провеждат в труден момент, „агресивната война на Русия срещу Украйна“, което, по думите му, е напомняне, че „мирът в Европа не е даденост“. Гитанас Науседа благодари на предишните лидери на Литва за предусещането на бъдещето – „руският империализъм“ не е изчезнал – и членството в Северноатлантическия пакт е гаранция за сигурността на всички членки.

Тази година се навършват и 25 години от първото разширяване на НАТО след Студената война, с присъединяването на Чехия, Унгария и Полша, както и 75 години от основаването на организацията.

По-рано през март НАТО представи данни, според които мнозинството от българите (56 на сто) заявяват, че биха гласували за оставане в НАТО, а 84 на сто настояват за запазване или повишение на военните разходи.